BiH

Otkazana nastava u sarajevskoj školi zbog zagađenja zraka

Iz Uprave Katoličkog školskog centra Sv. Josip otkazali su nastavu zbog, kako su naveli, prekomjernog zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo.

Prazna učionica - Ilustracija/Belami.rs

“Usljed prekomjernog zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo, a nakon konzultacija sa Osnivačem i Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, obavještavamo vas da se nastava u Katoličkom školskom centru ‘Sv. Josip’ Sarajevo odgađa do utorka 14. siječnja 2020”, naveli su iz KŠC Sv. Josip.

Također, ističu kako će dodatne obavijesti vezane za početak nastave u drugom polugodištu biti objavljenje tokom sutrašnjeg dana.

Podsjetimo, koncentracije čestica prašine PM10 u zraku i danas su izrazito visoke, zbog čega je u svim zonama Kantona Sarajevo i dalje na snazi epizoda “Uzbune”.

Prosječne izmjerene vrijednosti PM10 danas na automatskoj stanici Ilijaš iznosile su 644 µg/m3, na Ilidži –492µg/m,3na Otoci 447 µg/m3, te na Vijećnici 347µg/m3.

Apeluje se da se kretanje u ‘zonama uzbune’ umanji na minimum, naročito u večernjim satima kada se očekuje ponovno rast koncentracija PM10.

Također, Sarajevo je jučer i prekjučer prema podacima sa zvaničnih mjernih stanica zauzelo neslavno prvo mjesto najzagađenijih gradova u svijetu, a stanovnici bosanskohercegovačke prijestolnice su upozoreni na veoma štetne zdravstvene posljedice izrazito opasnog stepena zagađenosti zraka te je bila proglašena epizoda “Uzbuna”.

Epizoda Uzbuna podrazumijeva:

  • Zabranu kretanja automobila i teretnih vozila, čiji dizel motori imaju normu EURO3 i manju.
  • Organizaciju nastave u školama sa ciljem izbjegavanja gužve u javnom gradskom prevozu, a može doći i do obustave nastave.
  • Zabranu korištenja čvrstih goriva i teških ulja

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh