BiH

Svakog 9. januara okupiti 8.372 osoba koje će pomoći da se brani istina o genocidu

Povodom obilježavanja neustavnog dana RS-a “devetog januara” Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida Kanada objavio je saopštenje koje prenosimo u cjelosti.

Memorijalni centar Potočari, Srebrenica - Twitter

“Nauka je davno utvrdila da je posljednja faza genocida njegovo negiranje. Već dugo vremena smo svjedoci provođenja te faze kada je u pitanju genocid u Bosni i Hercegovini: od seoskih svadbi, preko izjava nasljednika politike osuđene za genocid, četničkih orgijanja u istočnoj Bosni, kvazi-naučnih skupova u organizaciji iste politike, veta Rusije u Vijeću UN, posljednje dodjele Nobelove nagrade za književnost te do ponovnog formiranja kvazi-naučne Komisije za utvrđivanje “istine” po mjeri onih koji genocid napraviše.

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari je u ingerenciji države Bosne i Hercegovine, a u njenim institucijama nažalost i danas djeluju negatori genocida. Nerealno je očekivati, osim minimalne i zakonom utvrđene finansijske pomoći za osnovne funkcije Memorijalnog centra da će BiH institucije uložiti dodatni trud i finansijska sredstva kako bi se suprostavilo sve izraženijoj kampanji negiranja Genocida u Bosni i Hercegovini.

Imajući sve navedeno u vidu, pozivamo sve Bošnjake širom svijeta da zajedno sa nama napravimo grupu od 8.372 Bošnjaka spremnih da redovno godišnje doniraju iznos od 100 američkih dolara ili ekvivalentan iznos u drugoj valuti i tako osnujemo fond koji bi isključivo bio korišten u organizovanje naučnih skupova i foruma, književnih i umjetničkih manifestacija, a kojima bi se promovirala i branila istina o genocidu u Srebrenici i Bosni i Hercegovini.

Ovu ideju možemo realizovati kroz formiranje nevladine organizacije (NVO) čiji bi rad bio pod kontrolom donatora – kroz organizaciono tijelo koji bi bilo formirano od strane donatora. U svrhu tehničkog funkcionisanja na terenu bilo bi moguće uposliti dvoje mlađih visoko-obrazovanih kadrova iz Srebrenice (ili okolnih općina), čiji bi osnovni zadatak bio komunikacija sa Odborom, donatorima, zatim suradnja i koordinacija sa Memorijalnim centrom u Potočarima, te rad na realizaciji ideja koje odobri Odbor NVO (na prijedlog donatora).

Želja nam je da ovo bude opća bošnjačka akcija. Zato koristimo ovu priliku da pozovemo sve Bošnjake, bošnjačke organizacije i udruženja širom svijeta da se uključe u ovu akciju koju bi formalno trebali realizovati u što skorijem roku, a najkasnije do kraja juna ove godine. U budućnosti, svakog 9. januara bi svi donatori uplaćivali svoju godišnju donaciju, kao naš odgovor na slavljenje dana kada je izvršen udar na Ustav R BiH i počela agresija na drzavu Bosnu i Hercegovinu koja je rezultirala genocidom u Srebrenici.

Pozivamo sve one koji žele uzeti učešće u ovoj akciji da nam se jave na e-mail cnab@bosniak.org ili putem naše Facebook stranice. Posebno pozivamo sve one koji bi željeli biti promotori i koordinatori akcije u zemljama u kojima žive.

Budimo glas nišana u Potočarima, ako su ih svirepo ubili, neka kroz nas istinom progovore”, navodi se u saopštenju Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Instituta za istraživanje genocida Kanada.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh