BiH

U sedam rudnika čak 2.500 radnika viška, većinom u administraciji

Uprave svih sedam rudnika koji posluju u okviru Koncerna “Elektroprivrede BiH”, završili su prije nekoliko dana plan reorganizacije poslovanju, što je bio i jedan od uslova Vlade Federacije kako bi se dobila realna slika stanja u ovom sektoru.

Administrativni poslovi - Depo.ba

Kako je rečeno iz “Elektroprivrede BiH”, koja je angažovala stručnjake da sagledaju pravu sliku stanja u rudnicima, utvrđeno je da je u sedam rudnika zaposleno 8.200 radnika.

Međutim, kako “Avaz” saznaje, plan restrukturisanja koji bi podržala Vlada FBiH, podrazumijeva da u Koncernu ostane zaposleno skoro 6.000 rudara, a u drugom, posljednjem krugu skoro 4.000.

To znači da je, prema planu restrukturisanja, koji je trenutno zacrtan, višak skoro 2.500 radnika. Ovo je jasan pokazatelj da se gomilao broj nepotrebnih radnika, što sada dolazi na naplatu.

Većinom je riječ o radnicima u administraciji, ali i o rudarima. Međutim, plan koji je urađen, Uprava EPBiH i Nadzorni odbor još nisu razmatrali. Razlog je što još nije potvrđen novi NO, što treba učiniti Skupština, čija je sjednica najavljena za narednih nekoliko dana. Tek će poslije imenovanja NO-a biti govora o dostavljenom planu, koji mora biti poslan i Ministarstvu energije na uvid.

“Utvrđen je višak radnika, ali ćemo sada vidjeti šta će biti s njima. Neki će biti proglašeni tehnološkim viškom, a neki će dobiti otpremnine. Tu je i program socijalnog zbrinjavanja. Niko neće ostati na ulici”, rečeno je iz EPBiH.

S druge strane, rudari, nezadovoljni nepotpisivanjem kolektivnog ugovora, najavili su za kraj januara mogućnost pokretanja generalnog štrajka. Traže povećanje satnice sa 2,50 KM na 2,70 KM.

To je jučer za “Avaz” potvrdio i Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH.

“Ako bi pregovarački proces doživio neuspjeh, onda se može desiti da idemo u realizaciju ranije usvojenih odluka. Sve ćemo znati nakon četiri-pet dana. Postoji otvorena mogućnost štrajka u svih sedam rudnika Koncerna, ali samo ako pregovarački proces doživi neuspjeh”, kaže Husić.

Jedna od mjera reorganizacije rudnika je i pokretanje stečaja u Rudniku Kreka. Riječ je o rudniku koji je državi dužan stotine miliona maraka poreza.

Osim toga, u ovom rudniku je utvrđen veliki višak radnika, posluju u minusu, zbog čega bi mogla biti uvedena i prinudna uprava.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh