BiH

Sulejmani bio u BiH tokom rata?

Hrvatski novinar i ratni izvještač Hasan Haidar Diab tvrdi da je ubijeni iranski general Kasem Sulejmani bio u BiH 1993. i 1994. godine, odnosno tokom ratnih sukoba krajem prošlog vijeka.

Kasem Sulejmani- Tanjug- AP

Diab (56) je sa Sulejmanijem pričao u dva navrata, 2016. i 2017. godine, a kada je general saznao da njegov sagovornik dolazi iz Hrvatske, samo je upitao kakva je situacija u BiH, piše Večernji list.

Na Diabovo pitanje da li je bio u BiH, Kasem je odgovorio: “Naravno da sam bio, ali davno, 1993. i 1994. Gdje god muslimanima treba pomoć, ja sam tu”.

Kada mu je na rastanku rekao neka se čuva, Sulejmanijev odgovor je bio: “Molite se za mene da poginem kao mučenik, to mi je najveća želja”, naveo je Diab u tekstu, čime je potvrdio pisanje Blica”” o prisustvu iranskog generala na tlu BiH tokom rata.

Prema Diabovim riječima, s generalom Sulejmanijem lično se susreo dva puta u Iranu, jednom u Teheranu na konferenciji 2016, a drugi put u gradu Mešadu godinu dana kasnije. On navodi da je iranski general djelovao jako skromno, kao i da se “videlo da je vagao svaku izgovorenu riječ”.

U daljem toku teksta za Večernji list, Diab se osvrnuo ni kult ličnosti ubijenog iranskog generala, odnosno, na njegove impozantne taktičke i borbene strategije.

“Kasem Sulejmani bio je najžešći borac protiv kalifata Islamske države, a zbog tajanstvenih misija koje je obavljao zvali su ga “Džejms Bondom Bliskog istoka”, piše Diab.

General Sulejmani bio je prisutan u Iraku od američke invazije 2003, u Libanu i na području palestinske samouprave od ranih 90-ih godina, a 2011. dobio je novi zadatak: zaustaviti pohod džihadista na Irak i Siriju. Od tada su u Damasku i Bagdadu prisutni zapovjednici snaga Kuds.

Poznato je da je često i lično vodio vojne akcije, kao onu kada je zaustavio ofanzivu islamista prema Damasku i onu prema Bagdadu. Uz to što je odbranio Damask i Bagdad, pod njegovim zapovjedništvom je oslobođeno čitavo područje Al Kusara i veliki dijelovi provincije Homs u Siriji, Alep, a naposlijetku i Istočna Guta, navodi se u tekstu.

Diab dodaje i da je zahvaljujući strategiji Kasema Sulejmanija, sirijski predsjednik Bašar al-Asad opstao na vlasti.

“Nakon što je ISIS zauzeo Mosul, Tikrit i niz drugih gradova, Sulejmani je odmah preuzeo zapovjedništvo i najbolje ljude Kudsa doveo u Bagdad, čime je ujedno pomogao i da se odbrani irački Kurdistan i sam Bagdad. Vojni uspjeh protiv boraca ISIS-a postignut je zahvaljujući tome što su Sulejmani njegovi savetnici promijenili strategiju ratovanja i u Iraku i u Siriji, na temelju iskustva u borbama protiv sovjetskih trupa u Avganistanu”, piše Večernji.

Prema obavještajnim podacima, Sulejmanija su likvidirle SAD na povratku iz Sirije gdje je zapovedao ofanzivom na provinciju Idlib, poslednje uporište džihadističkih grupa. Zapovjednik iranskih snaga Kudsa cio život je posvetio jednom cilju – da zaštititi Iran i ideale Islamske revolucije, tvrdi Diab.

Ali Kuds je pretvorio u organizaciju koja se može suočiti sa svim geopolitičkim izazovima. Uvijek je bio predan Islamskoj revoluciji i živio skromno. Upravo je pod njegovim vođstvom ranih 2000-ih počela da se razvija “Osovina otpora Sjedinjenim Državama” na Bliskom istoku, koja i dalje odolijeva politici SAD-a Saudijske Arabije i Izraela, navodi se u tekstu.

Iranski vrhovni vođa Ali Hamenei imenovao je brigadira Ismaila Ganija zapovjednikom Kudsa i nasljednikom Kasema Sulejmanija kojem je do sada bio zamjenik, prenosi “Tanjug”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh