BiH

Vladika Dimitrije u Mostaru: “Ne gubimo nadu, vjeru i ljubav”

Paljenjem badnjaka i služenjem svečanih liturgija pravoslavni vjernici s područja Mostara dočekali su blagdan Božić.

No image - Haber.ba

Svečanu ponoćnu liturgiju u Hramu rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru uz koncelebraciju sveštenika predvodio je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

On je svojoj besjedi između ostalog rekao kako se Hristos rodio van grada i kako ljudi od početka nisu bili gostoprimljivi prema njemu iako je on čista ljubav.

On se rodio u pećini i povijen ležao je u jaslama u tihoj noći rođenja. Svim tim pa i svim onim što je pokazao do kraja života, Gospod je nama rekao da oni koji njemu služe ne treba da mu služe iz straha, nego iz ljubavi“, kazao je vladika Dimitrije u ponoćnoj besjedi.

Do kraj života Hristos je kako ističe potvrdio svoju ljubav i ostavio slobodu svima da tu ljubav, od koje nema veće, da neko život svoj da za bližnje, primi ili odbije.

Naše okupljanje svjedoči o tome da se mi trudimo da budemo oni koji smo se odazvali na poziv ljubavi Božje. Zato se sabiremo na liturgijama, u hramu Božjem, posebno na ovako velike praznike“, kazao je vladika Dimitrije.

Govoreći o obnovi vjera, pozvao je vjernike da ne gube nadu, ljubav ni vjeru, nego da s radošću dočekaju rođenje Hristovo čistog srca kako bi mogao ući u sve njih.

Svim onim što primimo večeras ovdje, blagodaću i svjetlošću Božjom mi treba da zračimo kad izađemo iz ovoga hrama na sve ljude koje srećemo, s kim god da živimo, bilo koje da su vjere i nacije, svi oni da vide da smo mi Hristovi učenici, da mi vjerujemo u Boga ljubavi“, poručio je vladika.

Uz čestitku ‘Hristos se rodi – mir Božiji’ je naglasio kako se treba sjetiti onih koji oskudijevaju, te i njima učiniti lijepim ove dane kako bi se svi radovali rođenju Hristovu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh