BiH

Pravoslavni vjernici paljenjem badnjaka dočekuju Božić

Upriličeno prigodno slavlje za sve prisutne uz kuhano vino.

Paljenje badnjaka - Avaz.ba

U crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Zenici večeras je služena liturgija nakon koje je u dvorištu crkve zapaljen badnjak i upriličen vatromet koji je nagovijestio najradosniji hrišćanski praznik rođenje Isusa Hrista – Božić.

Crkva je bila mala da primi sve vjernike koji su došli na liturgiju te zapalili svijeće i pomolili se za svoje najmilije u blaženoj noći iščekivanja dolaska Božića.

Božić je praznik mira, oprosta i tolerancije. Ako smo se izmirili sa sobom, porodicom, prijateljima, kumovima i drugima, znamo da je Božić došao u naša srca. Najvažnije za nas hrišćane je da mir pružimo jedni drugima i upravo čestitanje ‘mirboženje’ je u duhu ovog praznika – rekao je jerej Marko Maleš.

Nakon paljenja badnjaka u dvorištu crkve je upriličeno prigodno slavlje za sve prisutne uz kuhano vino, a obilježavanje Božića narednih dana će se nastaviti uz prijeme, šahovske turnire i druženja u krugu porodica, piše “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh