BiH

Sarajevo na listi najatraktivnijih destinacija koje vrijedi posjetiti ove godine

Los Angeles Times napravio je listu deset najatraktivnijih destinacija koje preporučuju svojim čitaocima za putovanja u 2020. godini, na kojoj se nalazi i Sarajevo.

No image - Haber.ba

Rat u BiH završio je u decembru 1995. godine, nakon čega je multikulturalna Bosna i Hercegovina nastavila graditi državu i turizam. Centar dešavanja je Sarajevo, glavni grad sa mnoštvom crkvi, sinagoga i džamija koje su stare nekoliko vjekova – navodi se u članku LA Timesa.

Opisuje se i Trebevićka žičara koja je uništena devedesetih u ratu, a zatim ponovo otvorena 2018. godine.

Stari most u Mostaru izgrađen je u 16 vijeku, uništen 1993. godine i ponovo sagrađen 2004. godine. Ovo je veoma popularna destinacija na stotinak kilometara udaljenosti od Sarajeva na kojoj se ljeti održavaju sjajni muzički festivali, a u avgustu možete prisustvovati i skokovima sa starog mosta – navedeno je u tekstu.

Odmah ispod Sarajeva nalazi se i Kairo, gdje se čitaocima preporučuju mnogi muzeji, ture i još mnoštvo interesantnih stvari. Odmah nakon toga slijedi i Nacionalni park Glacier koji se nalazi u Kanadi, a koji ima mnogo toga za ponuditi ljubiteljima prirode.

Kosta Rika je na četvrtom mjestu ove liste, a preporučuje se svim ljubiteljima vulkana. Tamo se nalazi Nacionalni vulkanski park Poas koji je 90 minuta udaljen od San Hosea. Zatvoren je 2018. godine zbog radova, nakon čega je eruptirao, pa je zatvoren i onda ponovo otvoren prošle godine.

Japanski grad Kjoto oduševit će sve one koje interesuje historija i umjetnost. Ovaj grad je nekada bio glavni grad Japana, a danas ima mnogo toga za ponuditi turistima: muzeje, mostove, prelijepe trgove…

Za one koji vole toplije predjele predloženi su Maldivi, ispod kojih se na listi nalazi rijeka Lule u Švedskoj, gdje je moguće uživati u lebdećim hotelskim sobama, saunama, sankanju, skijanju i još mnogo toga. Posljednja tri mjesta okupirali su Vankuver u Kanadi, Vels u Engleskoj i Vašington, piše “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh