BiH

“9. januar obilježiti kao Dan početka genocidne agresije na Bosnu i Hercegovinu”

Obilježavanje devetog januara kao dana entiteta Republika Srpska rezultat je protudržavnog i protuzakonitog, anticivilizacijskog djelovanja velikonacionalističke srpske političke opcije koja je u prošlosti potaknuta iz režima optuženog ratnog zločinca Slobodana Miloševića, a danas nastavljena aktuelnim političkim establišmentom Republike Srbije i entiteta Republika Srpska.

Defile povodom Dana RS u Banjaluci - Twitter

“Devetog januara 1992. godine grupa velikonacionalističkih, srpskih poslanika Skupštine Bosne i Hercegovine, suprotno Ustavu, proglasila stvaranje nelegalne i nepriznate paratvorevine koja se proglasila sastavnim dijelom velike Srbije”, naveli su iz Instituta za istraživanje genocida Kanada, Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Udruženja Logoraša “Prijedor92”.

Njihovo saopštenje dnevni list “Oslobođenje” prenio je u cijelosti:

“Presudama najviših svjetskih sudova i u brojnim relevantnim naučnim radovima dokazano je i utvrđeno je da se deveti januar može vezivati samo za zločinačke aktivnosti i to za agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu, pokušaj stvaranja velike Srbije, genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. To je jedan od najcrnjih datuma u bosanskohercegovačkoj i evropskoj historiji.

Mi deveti januar shvatamo kao početak otvorenog nepriznavanje državne vlasti Bosne i Hercegovine. Entitet Republika Srpska nije rezultat srpske želje za slobodom već velikosrpskog projekta na čijem čelu je bio optuženi ratni zločinac Slobodan Milošević. Ustavni sud Bosne i Hercegovine je donio odluku kojom je Zakon o praznicima Republike Srpske proglašen neustavnim. Nepoštivanje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je direktni atak na državu Bosnu i Hercegovinu, ali i na Evropsku Uniju, Ujedinjene Nacije i međunarodni poredak, te mir i bezbjednost u svijetu.

Imajući u vidu da se obilježavanje devetog januara u entitetu Republika Srpska kontinuirano nastavlja i time kontinuirano ruši država Bosna i Hercegovina pozivamo sve organizacije i zajednice u Bosni i Hercegovini i dijaspori da taj datum obilježe kao početak agresije i genocida u Bosni i Hercegovini.

Masovnim obilježavanjem devetog januara kao dana početka agresije i genocida u Bosni i Hercegovini pošaljimo jasnu poruku antibosanskoj koaliciji da znamo šta su historijske i pravne činjenice o tom sramnom datumu. Zatražimo od probosanske koalicije i posebno od međunarodne zajednice konkretnu akciju kažnjavanja svih onih koji obilježavanjem ovog datuma kao dana entiteta Republika Srpska direktno rade ne samo protiv države Bosne i Hercegovine, već i protiv mira i bezbjednosti u svijetu, protiv Evropske Unije, NATO, Ujedinjenih nacija”, naveli su iz Instituta za istraživanje genocida Kanada, Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Udruženja Logoraša “Prijedor92”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh