BiH

Apoteke u Tuzli ne izdaju lijekove na recepte

Komora magistara farmacije Tuzlanskog kantona, Komora magistara FBiH te 55 javnih i privatnih apoteka u TK obavijestili su javnost da od 1. januara ne izdaju lijekove na recepte sa esencijalne liste jer apoteke nisu potpisale novi ugovor sa Zavodom zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK.

Obavijest na apoteci - Nezavisne.com

Apoteke su na svoje objekte istaknule i obavijest za građane, što je uznemirilo posebno hronične bolesnike.

Ugovor o pružanju farmaceutskih usluga izdavanja lijekova s pozitivne liste lijekova TK i lijekova koji se finansiraju po posebnim programima u 2019. godini istekao je 31. decembra 2019. godine, a novi nije potpisan.

“U petak je prvi radni dan u apoteci, a evo čitam da više ne izdaju lijekove na recept, što znači da sada moram platiti tablete za štitnu. Sve će ovo po džepu nas pacijenata”, rekla je za “Nezavisne” jedna Tuzlanka.

Farmaceuti tvrde da im novi ugovor nije ponuđen ni na razmatranje kojim bi bilo riješeno i pitanje naknade za izdavanje lijekova na recept, o čemu su tokom godine raspravljali sa Vladom TK i resornim ministarstvom.

“Apoteke Tuzlanskog kantona neće potpisati bilo kakav aneks ugovora kojim bi se samo produžio rok važenja trenutnog ugovora pod istim uvjetima kao u 2019. godini, niti će potpisati bilo kakav novi ugovor za 2020. godinu dok god se ne uvaže naši zahtjevi o visini naknade za izdavanje lijekova na recept, koja ne može biti niža od 1,50 KM bez PDV-a”, saopšteno je iz Komore magistara farmacije TK. Farmaceuti su još jednom ponovili da je cijena od jedne marke po receptu ponižavajuća i najniža u BiH te da ZZO TK treba ubuduće u roku od 30 dana vršiti isplate po primjeru računa, a ne 60, kako je bilo do sada.

Iz Vlade TK kazali su da nije donesen finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja TK za 2020. godinu te da nije moguće izaći u susret zahtjevima farmaceuta jer u periodu privremenog finansiranja ne može se povećati finansiranje bilo koje zdravstvene usluge ili programa zdravstvene zaštite u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu.

S obzirom na to da naknada na recept u 2019. godini nije bila na traženom nivou iz zahtjeva, zakonski nije moguće promptno uvećati naknadu na recept od 1. januara 2020. godine.

“Ministarstvo zdravstva TK je od Zavoda zdravstvenog osiguranja TK već zatražilo da se u izradi Prijedloga finansijskog plana za 2020. godinu planira povećanje naknade na recept za izdavanje lijekova s pozitivne liste lijekova TK. Kada bude donesen konačan finansijski plan ZZO TK za 2020. godinu, bit će raspisan javni poziv za pružanje farmaceutskih usluga, nakon kojeg će sve apoteke s područja TK moći da analiziraju uslove poziva i apliciraju za potpisivanje ugovora o pružanju zdravstvenih usluga izdavanja lijekova s pozitivne liste lijekova TK i lijekova koji se finansiraju po posebnim programima u 2020. godini”, kazali su iz Vlade TK za “Nezavisne“.

Naknada na recept koja bude utvrđena finansijskim planom priznavala bi se apotekama za sve recepte koji su izdati od 1. januara 2020. godine, bez obzira na datum stupanja na snagu finansijskog plana ZZO TK za 2020. godinu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh