BiH

Softić: Za ubrzanje ekonomskog rasta neophodne strukturne reforme

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić izjavio je da je očekivani ekonomski rast od tri odsto u ovoj godini solidan rezultat, u datim okolnostima.

– Globalna makroekonomska kretanja obilježili su usporavanje rasta, velike trgovinske tenzije, rekao bih pravi trgovinski ratovi i brojne geopolitičke neizvjesnosti, spominjem samo Bregzit, dok je na unutrašnjem planu otežavajući faktor bilo kašnjenje u formiranju vlasti, pojasnio je Softić.

Prema njegovim riječima, usporavanje industrijske proizvodnje u Njemačkoj reflektovalo se na smanjenje obima proizvodnje u BiH, dok se u zemlji “desilo nekoliko negativnih šokova – remont Rafinerije u Brodu, te problemi u mostarskom Aluminiju”.

Guverner Centralne banke BiH naveo je da je usporavanje ekonomske aktivnosti u EU smanjilo izvoz BiH u odnosu na 2018. godinu, te dodao da je rast uslužnih djelatnosti poput trgovine i hotelijerstva, u određenoj mjeri amortizovao efekte usporavanja industrijske proizvodnje na ukupnu ekonomsku aktivnost BiH, prenosi sarajevsko Oslobođenje.

– Uz očekivanu nisku inflaciju od oko 1,3 odsto, te pad nezaposlenosti koja je i dalje relativno visoka, a uzimajući u obzir sve okolnosti, smatram da su glavni makroekonomski pokazatelji dobri, istakao je Softić, te dodao da je sve ovo daleko od nivoa koji bi obezbijedio značajno poboljšanje standarda građana BiH.

Prema njegovim riječima, formiranje i uspostavljanje funkcionalne vlasti u BiH trebalo bi da odblokira dodatna sredstva za javne investicije, što bi stimulisalo ekonomsku aktivnost i ublažilo efekte negativnih trendova iz okruženja, prenosi indikator.

– Uz to, svakako treba ubrzati strukturne reforme jer bez njih neće biti moguće ubrzati neophodni


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh