BiH

Zaustavljanje bolnog trenda odlaska mladih prioritet kojem u narednim godinama moramo ostati apsolutno posvećeni

Denis Zvizdić Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, uputio je čestitku građanima BiH povodom Nove godine te istakao da je godina koja je iza nas bila je obilježena velikim političkim tenzijama i antiustavnim blokadama rada Parlamenta BiH.

Denis Zvizdić - Vijesti.ba

“Svjedoci smo da je više stotina različitih materijala bilo na čekanju, a od toga preko 30 zakona i preko 50 finansijskih sporazuma koje je u toku 2019. pripremilo VIjeće ministara BiH, u iznosu od preko dvije milijarde KM namijenjenih za sve građane BiH, jačanje ekonomije, poboljšanje životnog standarda i realizaciju projekata iz oblasti saobraćajne i komunalne privrede, te unapređenje i zaštitu okoliša. Dobra vijest je da je prije par sedmica konačno deblokiran rad Parlamenta, formiran je novi saziv Vijeća ministara BiH i nadam se da se zastoji u radu i izvršne i zakonodavne vlasti više neće događati.

2019. godina je nažalost, bila odraz političke nestabilnosti u Bosni i Hercegovini, ali želim da istaknem da su prethode skoro četiri godine, bile godine značajnog napretka BiH na putu evropskih integracija, ispunjavanja uvjeta iz agende NATO integracija i ekonomskog razvoja.

U tom periodu, svi vitalni ekonomski parametri naše države su imali pozitivan trend. Imali smo najveći rast BDP-a u regionu, najveći rast izvoza i turizma, najveći priliv direktnih stranih investicija u posljednjoj dekadi, otvorene su desetine hiljada novih radnih mjesta, i dalje smo ostali najmanje zadužena zemlja. Želim da izrazim zadovoljstvo što smo, uprkos brojnim opstrukcijama, uspjeli otkloniti naslijeđenu višegodišnju blokadu evropskog puta naše države i sasvim sam siguran, ako ostanemo uporni i posvećeni realizaciji naša dva ključna vanjskopolitička cilja,
da će 2020. biti godina u kojoj možemo dobiti kandidatski status za članstvo u EU i kada će započeti realizacija naših obaveza poslije aktivacije MAP-a za BiH.

U 2020. godini neophodno je očuvati mir i dugoročnu stabilnost Bosne i Hercegovine, posebno političku stabilnost kao ključni faktor za razvoj ekonomije i stabilizaciju ukupnih društvenih prilika. Ovaj cilj je imperativnog karaktera, i zbog toga je neophodno da svi akteri političkog, ekonomskog i drustvenog života u BiH, kvalitetno i profesionalno obavljaju svoje poslove i rade na ispunjavanju strateških ciljeva naše zemlje, i za dobrobit svakog građanina, prenosi patria.

Moram naglasiti da će naša država i u narednoj godini biti suočena sa bolnim trendom odlaska mladih, sposobnih i educiranih građana Bosne i Hercegovine. Jedini način da se riješi ovaj problem je jačanje vladavine zakona, imperativno poboljšanje sistema obrazovanja, jačanje ekonomije koja će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i povećanje nivoa pravde i pravednosti u svim administrativnim, institucionalnim i društvenim procesima u Bosni i Hercegovini. Ovo je prioritet kojem u narednim godinama moramo ostati apsolutno posvećeni i koji moramo ispuniti, ako
želimo razmišljati o uspješnoj i prosperitetnoj budućnosti BiH, jer svi znamo da to bez mladih ljudi koji raspolažu sa znanjima i vještinama, neće biti moguće”, piše u čestitki predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Denisa Zvizdića.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh