BiH

Dragan Mektić o optužbi za korupciju u trošenju novca EU: ‘Osveta tužiteljice’

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv donedavnog državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića, u slučaju u kojem njega i još tri službenika Ministarstva sigurnosti BiH tereti za zloupotrebu položaja i korupciju u provedbi jednog od projekata koji u BiH finansira Evropska unija.

Dragan Mektić - Screenshot/N1info.com

Iz Delegacije EU u BiH su za Radio Slobodna Evropa rekli kako ne mogu komentarisati procese koji su u toku u Tužilaštvu BiH.

Dragan Mektić, aktuelni poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Zastupničkom domu Parlamenta BiH za Radio Slobodna Evropa je, na molbu da prokomentariše optužnicu, ustvrdio da se radi o osveti, te podsjetio kako je već pet godina govorio o kriminalu i korupciji, te nepotizmu u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, prozivajući glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH, Gordanu Tadić.

“Potpuno sam bio svjestan da su prevrnuli hiljadu stvari ne bi li se meni osvetili i da su išli direktno da pokušaju meni da se osvete. Uhvatili su se jedne stvari koja je čista nebuloza, jednog projekta koji je doniran od strane Evropske unije i koji je realizovan. Reviziju je poslije izvršila nezavisna revizorska kuća koju je angažovala Evropska unija i koja je dala pozitivan izvještaj”, navodi Mektić.

Prema njegovim riječima, u cijelom slučaju se radi o “ličnoj, paranoičnoj osveti glavne tužiteljice”.

Mektić je dok je bio na funkciji ministra sigurnosti opetovano izlazio u javnost proteklih godina, sa optužbama o katastrofalnom stanju u radu Tužilaštva BIH.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo je u ponedjeljak (30. decembra) da Dragana Mektića, Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garapliju optužnica tereti zbog zloupotrebe položaja i pomaganje u izvršenju kaznenih djela.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je za RSE da su, prema navodima optužnice, njih četvorica “zloupotrebom položaja i ovlasti počinile kazneno djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine”.

“Dokumentirana su različita vršenja zloupotrebe položaja ili ovlasti najviših državnih dužnosnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realizovanja međudržavnog Projekta prekogranične suradnje u oblasti vatrogastva, a kojeg finansira Evropska unija u BiH”, naveo je Grubešić.

Vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 eura.

“Optuženi se terete za zloupotrebe položaja ili ovlasti i gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva sigurnosti BiH prilikom realizacije navedenog projekta – odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažovanja ljudskih resursa, odnosno fizičkih i pravnih osoba, u okviru aktivnosti projekta, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, na koji način su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist”, izjavio je Grubešić za RSE.

Ukupna pričinjena šteta iznosi 244.764, 21 KM (122,38 hiljada eura).

Tužilaštvo je optužnicu podiglo nakon istrage koju je provelo po dostavljenoj prijavi Federalne uprave policije (FUP) Federacije BiH, o nezakonitostima u radu odgovornih osoba u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Navode optužnice bh. tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 31 svjedoka i prilaganjem 140 materijalnih dokaza, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh