BiH

Tuzla: Od šuge oboljela 33 migranta, zaražen jedan volonter

Zbog boravka u lošim uslovima, migrantima koji mjesecima borave na platou Željezničke stanice u Tuzli prijeti epidemija skabijesa.

Migranti - RAS Srbija

Prema riječima volontera koji kontinuirano brinu o ovim ljudima, evidentirana su 33 slučaja skabijesa, tačnije šuge.

Iz dana u dan je sve veći broj migranata sa šugom. Ovdje nema nikakvih uslova za obavljanje fizioloških potreba, umivanje ili kupanje. Čak je i jedan volonter zaražen šugom – rekli su volonteri sa Željezničke stanice u Tuzli.

Volonteri su od Doma zdravlja Tuzla dobili određena medicinska sredstva koja se koriste u slučaju šuge. Međutim, na platou Željezničke stanice nema ljekara koji bi pregledali zaražene i eventualno odredili lijekove.

Imamo slučajeva promrzlina, oboljelih od gripe, išijase. Građani moraju voditi računa u slučaju rukovanja sa njima. Ukoliko se ništa ne preduzme, imat ćemo epidemiju šuge u urbanom dijelu grada – grada je jedan od volontera.

Na platou Željezničke stanice u Tuzli boravi između 150 i 200 migranata. Neki su mjesecima tu, neki dolaze iz pravca Zvornika i Bratunca, a neki se vraćaju iz Krajine. Dane i noći provode na otvorenom, a, uprkos brojnim apelima, nikada nije pronađeno rješenje za njihov privremeni alternativni centar, piše “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh