BiH

Carinici optuženi da su uzimali novac, “zažmirili” na vozilo sa bijelom tehnikom

Protiv carinika Ognjena Gajića (43) iz Brčkog i Adema Mujkanovića (39) iz Šamca, Tužilaštvo BiH podglo je optužnicu koja ih tereti da su uzeli novac, kako bi bez carinske procedure propustili teretno vozilo sa bijelom tehnikom i kućanskim aparatima namijenjenih prodaji u BiH.

Granica BiH i Hrvatske - Cazin.net

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, oni se terete da su počinili krivično djelo primanja dara ili drugih oblika koristi.

“Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv djelatnika UIO BiH, Ognjena Gajića zvanog Ogi, uposlenog na poziciji carinika u Carinskom referatu Orašje i Mujkanovića Adema, zvanog Kikili, uposlenog na poziciji šefa smjene u Carinskom referatu Orašje”, navedeno je u saopštenju.

Kako su precizirali, optuženi se terete da su, tražili a potom i uzeli i novac, kako bi propustili teretno motorno vozilo, sa proizvodima bijele tehnike i kućanskih aparata namijenjenih daljoj prodaji u BiH, bez provođenja carinske procedure koju su bili dužni izvršiti u skladu sa zakonom, prenose “Nezavisne“.

Prema navodima optužnice, na taj način su na carinsko područje BiH, bez provođenja carinskog nadzora i naplate propisanih carinskih dadžbina, dopustili uvoz robe, te načinili štetu budžetu BiH i svim građanima, a za sebe ostvarili nezakonitu imovinsku korist.

“Optuženi se terete da su, kao službene osobe u institucijama BiH zahtjevali i primili dar u vidu novca za sebe da u okviru svoje funkcije propuste izvršiti što bi morali izvršiti, te na taj način počinili kazneno djelo-Primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 217. stavak 1. Kaznenog zakona BiH”, navodi se u saopštenju,

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh