BiH

NEVRIJEME PRIJETI BALKANU: Crnu Goru i BiH očekuju obilne padavine i jak vjetar

Crna Gora i Bosna i Hercegovina danas očekuju udar nevremena praćenog jakim vjetrom i obilnom kišom. U tim zemljama proglašen je i crveni meteoalarm, dok je u Hrvatskoj na snazi narandžasti meteo alarm.

Nevrijeme na Balkanu - Twitter

– Intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva sa opasnošću po život. Često se informišite o očekivanim meteorološkim uslovima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uslovima i budite spremni na vanredne mjere – zvanično je objašnjenje crvenog upozorenja na sajtu meteoalarm.eu.

I na narandžasti meteoalarm vrijeme prepoznaje kao opasno, sa neuobičajnim vremenskim prilikama. Takođe, kada je ovo upozoranje na snazi, smatra se da su moguće štete i ljudske žrtve.

U Crnoj Gori na snazi su oba alarma. Crveni meteoalarm proglašen je za cijelu obalu i centralni dio zemlje, dok je narandžasti alarm na snazi za sjeverni i dio centralnog dijela države.

Tamošnji meteorolozi upozorili su na ekstremne vremenske neprilike, najavljujući pritom više od 80 litara kiše po kvadratnom metru tokom narednih 24 sata.

Upozorenje je stiglo i iz Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore. Kako je navedeno, crnogorsko područje će biti pod snažnim uticajem ciklonske aktivnosti koja će usloviti jako nestabilne vremenske prilike, intenzivnu kišu i jak južni vjetar. Iz Direktorata su pozvali građane da svoje aktivnosti prilagode najavljenoj situaciji kako na kopnu, tako i na moru.

Već sutra, vreme u Crnoj Gori će se poboljšati, pa iz najopasnijeg crvenog meteoalrm se spušta na žutu boju. Temperature tokom naredne sedmice će biti u padu, prema najavama ZHMS-a , pa će od ponedeljka biti hladnije za nekoliko stepeni.

Zbog obilnih padavina Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) Bosne i Hercegovine je za područje Hercegovine izdao crveno upozorenje, dok je u većem dijelu zemlje na snazi narandžasto upozorenje zbog udara vjetra.

U nedelju se u Hercegovini očekuje između 40 i 60, lokalno oko 80 litara padavina po metru kvadratnom, a u zapadnim područjima Bosne između 20 i 40 litara. Očekuju se i udari južnog vetra brzine između 50 i 70, lokalno i do 80 kilometara na sat.

Hrvatsku danas očekuje narandžasti meteoalarm, ali najjače nevrijeme protunjalo je juče.

U subotu poslepodne između 16 i 17 sati pogodilo je šire zadarsko područje, a u Pakoštanima je desetak centimetara grada zabijelilo cijelo mjesto i blokiralo saobraćaj.

Obilna kiša pogodila je i sjeverni Jadran pa je u zaleđu Kvarnera na nekoliko mjernih stanica izmjereno više od 200 litara kiše po kvadratnom metru. To znači da je na tim mjestima u jednom danu palo više kiše nego što inače padne tokom cijelog decembra.

Dobra vijest je će vrijeme već sutra biti mnogo bolje i vedrije. Već sutra u i crveni alarm više neće biti na snazi. Tačnije, na nivou cijele Evrope u “crvenom” biće samo jug Italije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh