BiH

Delić: Od rudarske plaće školovao sam kćerku

Rudnik mrkog uglja (RMU) Zenica, povodom 21. decembra, polaganjem cvijeća na spomen-obilježje poginulim i preminulim kolegama te prigodnom svečanošću obilježio je Dan rudara. Ovom prilikom u penziju su ispraćena 44 radnika.

RMU Zenica- Avaz

Planirana proizvodnja
Edin Pašić, direktor RMU Zenica, poručio je da će u ovoj godini ostvariti oko 70 posto planirane proizvodnje.

– Iza nas je možda i najteža godina, u kojoj smo, zbog nerentabilnosti, prije tri mjeseca bili primorani trajno zatvoriti jamu “Stranjani”. Tako da proizvodnja uglja sada se samo odvija u jamskim pogonima “Raspotočje“ i “Stara jama“, dok je Površinski kop “Mošćanica“ već odavno “konzerviran“ – kazao je Pašić.

Uprkos tome, uspjeli su kolegama uplatiti sve doprinose i osigurati im zasluženiju penziju, a uručeni su im i prigodni pokloni.

Jedan od radnika koji su ispraćeni u penziju je i Medin Delić, koji je sa 52,5 godina uspio skupiti 40 godina beneficiranog staža da, konačno, ode u zasluženu penziju.

– Drago mi je što sam za sve godine teškog jamskog rada, ali i vrijeme provedeno na ratištu sačuvao zdravlje. Drago mi je što sam završio i što nisam invalid, ali još ne vjerujem da ću u penziju. Čovjek se navikne za tolike godine rada. Cijeli radni vijek, ako izuzmemo ratni period, proveo sam u jami ”Raspotočje” – kaže Delić.

Sve faze
Rudarski posao, kaže, bio bi normalan kao i svaki drugi posao, zbog čega nije razmišljao hoće li se živ i zdrav vratiti kući.

– U jami sam prošao sve faze rada, a od rudarske plaće uspio sam školovati svoju kćerku, koja je završila i fakultet – ponosan je Delić.

Nova organizacija i sistematizacija
Direktor Pašić je izrazio i nadu da će se rudnik uspjeti izvući iz krize koja vlada, i to novom organizacijom i sistematizacijom.

– Sve u cilju da bismo već naredne godine pozitivno poslovali. Mislim da ćemo uspjeti, jer proizvodnja se u ova dva preostala pogona stabilizirala. Nadamo se samo da neće biti nepredviđenih situacija i da ćemo imati kontinuiranu proizvodnju – najavio je Pašić, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh