BiH

Sarajevo: Počeo štrajk zdravstvenih radnika

U organizaciji Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevu, ispred zgrade Kantonalne vlade počeo je protest.

Ovim mirnim i dostojanstvenim skupom, kako je u izjavi za Radiosarajevo.ba kazao dr. Edo Selimić, predsjednik ovog Sindikata, Vladu žele podsjetiti u “da su živi, da su tu, te da je imala godinu dana za socijalni dijalog, ali da to nisu uradili”.

Radnici u zdravstvu KS, podsjetimo, traže potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora, te veće plaće. Međutim, o tome s Vladom ne mogu naći zajedničku riječ, te su već mjesecima u generalnom su štrajku.

“Današnjim skupom želimo poručiti da i dalje poštujemo svoje pacijente puno više nego oni, da u ogromnom procentu radimo svoj svakodnevni posao bez obzira na štrajk. To je pokazatelj koliko poštujemo pacijente, zbog kojih smo tu. Iskreno, ne očekujem da išta urade, da su to htjeli, uradili bi u ovih 12 mjeseci”, kazao nam je Selimić.

Konstatira da je sada, zbog aktuelnih dešavanja u Sarajevskoj vladi, “njima najgore” jer ne znaju šta očekivati u narednih nekoliko mjeseci.
Kako kaže, ministrica zdravstva Amela Sofić jučer je opet poslala dopis direktorima zdravstvenih ustanova, u kojema podsjeća da se radne obaveze moraju ispunjavati.

Zamoljen da podsjeti pacijente koje to usluge mogu, a koje ne mogu ostvariti za vrijeme trajanja štrajka, dr. Selimić odgovara da su radili više od onoga što su trebali po ugovoru o obimu posla za vrijeme štrajka. U suprotnom, kaže da bi situacija bila katastrofalna.

“Znate li šta znači hroničara ostaviti sedam dana bez lijekova. Svi su dobijali svoje lijekove. Sve trudnice, djeca, ratni vojni invalidi, civilne žrtve rata, šehidske porodice su obrađivani, rađene su predopreativne pripreme. Dakle, radili smo maltene u punom kapacitetu, to nam ne može niko odbiti. Što se tiče pojedinačnih, zlonamjernih slučajeva u kojima su slali inspekcije i sl., koliko ljudi-toliko karaktera, neko vas podržava, neko grdi”, kaže dr. Selimić,piše Radiosarajevo

Selimić kaže da skup, koji je podržao i šef Saveza samostalnih sindikata u BiH Selvedin Šatorović, nije politički motiviran, da je dogovoren prije 15 dana, te da nema nikakve veze sa aktuelnim dešavanjima u Vladi KS.

Na zvižduke iz zgrade Vlade reagiraju zatvaranjem prozora u zgradi. Okupljenima se niko iz Vlade za sada ne obraća. Okupljeni se ironično “zahvaljuju” i jako aplaudiraju Vladi…

Pozivaju kantonalnog premijera Edina Fortu da izađe i obrati im se. Poručuju da štrajk neće stati, da će štrajkovati i ako dođe druga Vlada, da su apolitični i da nikada neće odustati od svojih zahtjeva.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh