BiH

Sud BiH poništio rješenje za stavljanje Keskina pod nadzor

Rješenje Ministarstva sigurnosti BiH, odnosno Službe za poslove sa strancima kojim se profesor Fatih Keskin stavlja pod nadzor je poništeno, saopštilo je Advokatsko društvo “Ademović, Nožica i partneri”, te navode da su zaprimili presudu Suda BiH.

Fatih Keskin - Screenshot

Predmetnom presudom uvažena je tužba Fatiha Keskina, te je poništeno i konačno rješenje, i prvostepeno rješenje Ministarstva sigurnosti – Službe za poslove sa strancima, a na osnovu kojih rješenja je Keskin i stavljen pod nadzor u Imigracioni centar. Istom Presudom predmet je vraćen prvostepenom organu na ponovno odlučivanje“, dodaje se u saopćenju.

Iz Advokatskog društva navode da Sud BiH “u obrazloženju presude, izričito navodi da je dostavljanje akta Obavještajno sigurnosne Agencije ‘koji samo paušalno navodi da neka osoba predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost BiH’ je nedostatna da bi Sud uopće mogao donijeti svoj zaključak o pravilnosti takve kvalifikacije.

Osim toga, Sud BiH u Obrazloženju svoje Presude izrijekom navodi da Ministarstvo sigurnosti BiH – Služba za poslove sa strancima uopće nije utvrđivalo činjenice, već se samo pozvalo na navedeni izvještaj OSA-e. U isti izvještaj OSA-e neposredan uvid izvršilo je i Vijeće Suda BiH, a koje na osnovu predmetnog akta Obavještajno sigurnosne agencije nije moglo ocijeniti, niti ponuditi odgovor zbog čega je Keskin prijetnja po nacionalnu sigurnost Bosne i Hercegovine“, poručuju iz Advokatskog društva “Ademović, Nožica i partneri”.

Kako je za “N1” kazao Ademović, Keskin se i dalje nalazi u Imigracionom centru i da je najlogičnije sada da ga puste nakon odluke Suda BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh