BiH

Mirza Hadžiabdić izabran za predsjednika Unije samostalnih sindikata policije u FBiH

Sarajevu je održana Peta Skupština Unije samostalnih sindikata policije u Federaciji Bosne i Hercegovine na kojoj su usvojeni izvještaji o radu organa Unije i izabrano je novo sindikalno rukovodstvo.

No image - Haber.ba

Za predsjednika Unije je izabran Mirza Hadžiabdić, bivši predsjednik UO Sindikata policije Kantona Sarajevo i dosadašnji član UO Unije, dok je za zamjenika predsjednika izabran Mahmut Alagić, aktuelni predsjednik UO Sindikata policije USK-a.

Unija samostalnih sindikata policije Federacije Bosne i Hercegovine trenutno ima šest članica: Sindikat policije KS, Sindikat policije USK, Sindikat policije HNK-a, Sindikat policijskih službenika SBK, Sindikat djelatnika MUP-a Županije Posavske i Sindikat službenika Sudske policije FBiH.

Odluku o pristupanju u članstvo Unije samostalnih sindikata policije u FBIH donijela je i Skupština Sindikata policije BPK-a, te će na prvoj radnoj sjednici novoizabranog Upravnog odbora Unije biti donesena odluka o prijemu u članstvo i ovog Sindikata, čime će postati sedma članica Unije.

Tokom narednog perioda Unija će raditi na unapređenju sindikalnog rada, te radno-pravnog i materijalnog statusa članova navedenih sindikata.

Unija je formirana 2002. godine, te je od osnivanja članica Saveza samostalnih sindikata BiH i zalaže se za održavanje novog Kongresa u Savezu, kako bi se uloga tog Saveza vratila u okvire zakonitog sindikalnog rada i djelovanja.

Takođe, Unija je članica Evropskog vijeća policijskih sindikata (CESP) više od deset godina, te ima dobru sindikalnu saradnju, kako na regionalnom, tako i međunarodnom planu.

Mandat novoizabranih članova organa je četiri godine, a novoizabrani predsjednik je najavio aktivno sudjelovanje u svim procesima koji se tiču radno-pravnog i materijalnog interesa sindikalnog članstva i zahvalio se na ukazanom povjerenju svim prisutnim delegatima od kojih je dobio jednoglasnu podršku, kao i aktivistima koji su dali doprinos u dosadašnjem radu ovog Sindikata, te pripremi, organizaciji i realizaciji Pete Skupštine Unije samostalnih sindikata policije Federacije Bosne i Hercegovine, prenosi “Klix“.

Gosti na Skupštini su bili predstavnici Makedonskog policijskog sindikata, Sindikata Uprave policije Crne gore, bivši predsjednik Unije samostalnih sindikata policije Federacije Bosne i Hercegovine, kao i predsjednici:

-Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBIH, – Sindikata Agencije za istrage i zaštitu (SIPA),

-Sindikata državnih službenika i zaposlenika u Institucijama Bosne i Hercegovine i

-Sindikata policije BPK-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh