BiH

Nezdrav zrak u nekoliko gradova FBiH: Visoko večeras najzagađenije

Sarajevo, Tuzla, Visoko, Zenica i Lukavac gradovi su u Bosni i Hercegovini čiji je kvalitet zraka ocijenjen kao nezdrav. Vrijednost indeksa kvaliteta zraka ponovo je u ovom mjestima porasla i predstavlja potencijalan rizik za ljude.

Zagađen zrak iznad Sarajeva - Ilustracija / Kalesijski.com

Prema podacima Udruženja “Eko akcija” i mjerenjima obavljenim u 18 sati, indeks kvaliteta zraka najviši je bio u Visokom čak 183, u Tuzli 179, Sarajevu 155 dok je u Zenici i Lukavcu iznosio 153.

Zbog ovako velike zagađenosti moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi taođer mogli početi osjećati negativan utjecaj na zdravlje.

Sljedeće grupe trebale bi smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani, trebali bi izbjegavati i svi ostali, piše “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh