BiH

Kusturica: Handke pokazao da je čovjek stijena

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica ocijenio je da je nobelovac Petar Handke svojim ponašanjem u Stokholmu tokom višednevne ceremonije dodjele Nobelove nagrade pokazao da je čovjek stijena.

Emir Kusturica - Neznase.ba

“Handke nije ništa rekao o bilo čemu što mijenja kurs. On je, ipak, čovjek stijena”, rekao je Kusturica za “Večernje novosti”.

List podsjeća da su Handkea mnogi željeli da uvuku u polje politike, ali da se nobelovac nije dao, pa su umjesto toga njegovi kritičari kroz zdravicu koju je uputio auditorijumu dobili – polje jagoda.

Peter Handke je svoj govor, koji je trajao tek nešto duže od minuta, pred švedskim kraljem i kraljicom, i u prisustvu najviših zvanica, posvetio prvoj ženi dobitnici Nobelove nagrade, Šveđanki Selmi Lagerlef i njenoj metaforičnoj priči o dječaku Nilsu Holgersonu koji je letio sa guskama.

Handke je tokom kratke zdravice rekao da njegove želje i pozdravi odlaze divljim guskama i “Čudesnom putovanju Nilsa Olgersona kroz Švedsku”.

“Moja želja je da guske u budućnosti, takođe, lete i van Švedske, po svim pejzažima, ne samo u Evropi i tako pretvore čak i najmanje zemlje u zemlju širom svijeta. Divlje guske Selme Lagerlef , zauvijek. Polje jagoda, zauvijek. I šumske jagode, zauvijek”, poručio je Handke na banketu, prenosi “Srna”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh