BiH

Brojne osude na društvenim mrežama zbog dodjele nagrade Handkeu: “Ovo je sramota”

Na Twitteru su uslijedile brojne negativne kritike.

No image - Haber.ba

Na društvenim mrežama objavljuju se brojne reakcije na dodjelu Nobelove nagrade Peteru Handkeu, posebno nakon što je kontroverzni Austrijanac večeras zvanično i dobio svoju nagradu. Na Twitteru su uslijedile brojne negativne kritike, piše “Klix“.

Korisnici društvenih mreža, kako visoki državni predstavnici, tako i obični građani, izrazili su gnjev zbog dodjele Nobelove nagrade čovjeku koji je otvoreno negirao genocid.

Ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli napisao je kako je danas sramotan dan za Evropu i ljude.

Ovo nam pokazuje da Evropa ima amneziju onoga što se desilo na Kosovu, u Bosni i Hrvatskoj. Moramo se suprotstaviti tim revizionističkim pokušajima. Zahvalan sam svima koji su glasno govorili protiv ovog čina“, napisao je Pacolli.

Iain Levine, programski direktor Human Rights Watcha napisao je da je Dan ljudskih prava veoma loš dan za Novelovu nagradu.

Albanski diplomata Ditmir Bushati, bivši ministar vanjskih poslova Albanije, napisao je da ga ohrabruje vidjeti da je većina balkanskih zemalja bojkotirala dodjelu Nobelove nagrade stalnom zagovorniku Miloševića i negatoru genocida.

Korisnici Twittera ističu kako je komitet za dodjelu Nobelovih nagrada u potpunosti izgubio svoj kredibilitet nakon današnjeg dana te da se svi ljudi normalnih razmišljanja moraju suprotstaviti negatorima genocida.

Oni ovo sada vjerovatno ne shvataju i misle da pretjerujemo, ali nema povratka. Odabrali ste vašu stranu i od sada ćete zauvijek biti poznati kao oni koji odobravaju genocid“, napisao je jedan korisnik Twittera.

Američka književnica Janine di Giovanni podijelila je s korisnicima Twittera ratne priče iz BiH kako bi ih podsjetila na dešavanja u našoj zemlji devedesetih godina.

Evo šta sam vidjela u Bosni: masovna silovanja, etničko čiššćenje, genocid. Handke dobija Noblovu nagradu. On je negator genocida“, kratko je napisala Giovanni.

Podsjećamo, ranije je pokrenuta peticija da se Handkeu oduzme nagrada koju su potpisale i Majke Srebrenice, ali iz Nobelovog komiteta poručili su da je to nemoguće.

Handke je, ne samo u našoj zemlji, već i šire, oštro kritikovan zbog prikazivanja Srbije kao žrtve tokom ratova devedesetih godina. Britanski pisac Salman Rushdie osuđivao ga je jer je više puta, kako je kazao, strastveno zagovarao genocidni Miloševićev režim. On se 2006. pojavio na sahrani Slobodanu Miloševiću, bivšem srbijanskom predsjedniku optuženom za zločine protiv čovječnosti. Također ga je ranije posjetio u zatvoru u Hagu, piše “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh