BiH

Valentin Inzko: “Postigli smo puno, ali potrebno je učiniti još mnogo više”

– Posebno su mladi sve aktivniji u zagovaranju svojih prava i zauzimanju za svoju budućnost – ističe Inzko.

Valentin Inzko - Avaz.ba

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko oglasio se danas izjavom uime Evropske unije (EU), a povodom Međunarodnog dana ljudskih prava -10. decembra, istaknuvši značaj predanosti potpunom ostvarivanju ljudskih prava u skladu s međunarodnim instrumentima i mehanizmima.

Ove godine obilježavamo 10. godišnjicu Povelje o temeljnim pravima i 30. godišnjicu Konvencije UN-a o pravima djeteta. Međutim, ta se prava i dalje dovode u pitanje širom svijeta. Posebno su djeca i mladi i dalje glavne žrtve kršenja ljudskih prava. Prisiljeni su tražiti utočište, regrutuju se kao vojnici, prisiljeni su na dječji rad ili su odvojeni od porodice protiv svoje volje – navodi Inzko u izjavi povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Istovremeno, podsjeća kako se u mnogim mjestima širom svijeta građani aktiviraju radi podrške ljudskim pravima, te da borci za ljudska prava izlaze na ulice kako bi zatražili da se poštuju njihova prava, bilo da je riječ o civilnim, političkim, ekonomskim, socijalnim ili kulturnim pravima.

Posebno su mladi sve aktivniji u zagovaranju svojih prava i zauzimanju za svoju budućnost – ističe Inzko.

Potcrtava kako je u promjenjivom globalnom okružju Evropska unija i dalje najveći pobornik multilateralnog sistema, te da predstavlja stup promocije i zaštite ljudskih prava.

Evropska unija pojačat će svoju dugotrajnu predanost, s naglaskom na novim pitanjima kao što su umjetna inteligencija ili klimatske promjene. EU ponovno potvrđuje svoju snažnu predanost potpunom ostvarivanju ljudskih prava svih žena i djevojčica. Pojačan angažman Evropske unije kao globalnog aktera rezultirao je 2019. važnim postignućima u okviru Vijeća za ljudska prava i Generalne skupštine UN-a – navodi Inzko.

Kako nadalje navodi, Evropska unija je doprinijela napretku u području prava djeteta i slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja, te stvorila konsenzus u vezi s problematičnim stanjem ljudskih prava u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji, Mjanmaru i Siriji.

Visoki predstavnik naglašava kako Evropska unija nastavlja saradnju s civilnim društvom, borcima za ljudska prava, akademskom zajednicom, privatnim sektorom i mnogim drugima kako bi se ostvario napredak u pogledu ljudskih prava.

Forum EU i nevladinih organizacija, koji se sastao u Briselu 3. i 4. decembra, uz učešće oko 200 aktivista civilnog društva i boraca za ljudska prava, ispitao je ulogu EU u promovisanju pravedne budućnosti okoliša i dao preporuke o mogućim ciljanim djelovanjima. Upravljanje zemljištem i prirodnim resursima jedan je od najvećih izazova s kojima se svijet danas suočava. EU prepoznaje važnost rada boraca za ljudska prava, koji se često suočavaju s vrlo opasnim okolnostima i djeluju uz veliku ličnu žrtvu. EU poziva sve partnere da borcima za ljudska prava omoguće rad u sigurnom i poticajnom okružju, bez ometanja i nesigurnosti – navodi se u izjavi.

Inzko, nadalje, ističe kako će EU nastaviti štititi, promovisati i ispunjavati ljudska prava zajedno sa svim zemljama, organizacijama i pojedincima koji su uključeni u pružanje djelotvornih i inovativnih odgovora na postojeće i nove izazove.

Postigli smo puno, ali potrebno je učiniti još mnogo više – poručio je visoki predstavnik, saopćeno je iz OHR-a, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh