BiH

Kvalitet zraka u Zenici bolji nego prošle godine, ali daleko od zadovoljavajućeg

Uslijed kombinacije aerozagađenja i temperaturne inverzije veliki broj građana Bosne i Hercegovine smještenih u kotlinama ne zna kako izgleda plavo nebo koje je vidljivo i ovih dana s viših nadmorskih visina. Kvalitet zraka daleko je od zadovoljavajućeg, ali za razliku od prošlih godina Zeničani mogu lakše disati nego građani Sarajeva.

No image - Haber.ba

Međutim, koliko u svemu tome ima izmaglice, a koliko zagađenja, razgovarali smo s predstavnicima Instituta Kemal Kapetanović koji vrše monitoring kvaliteta zraka u Zenici. Proteklih nekoliko dana veliko zagađenje zraka zabilježeno je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a situacija u Zenici je dosta bolja ove zime.

U izjavi za “Klix” uposlenik Instituta Kemal Kapetanović, koji radi na prikupljanju podataka aerozagađenja, Halim Prcanović je kazao kako na mjernim stanicama Centar, Tetovo i Radakovo u Zenici prikupljanje podataka vrši institut, dok s mjernom stanicom Brist, koja nije u funkciji, upravlja Federalni hidrometeorološki zavod.

“Podaci na našim stanicama su validni jer se uređaji svakodnevno kontrolišu od strane naših tehničara koji rade u Centru za monitoring okoliša Zeničko-dobojskog kantona. Svi uređaji koji ne prođu ove kontrole se isključuju u donose u Centar na detaljnu dijagnostiku i kalibraciju”, kazao je Prcanović.

Dodao je da se podaci prikupljaju na satnoj osnovi, te da server koji prikuplja podatke formira izvještaj koji se dostavlja nadležnoj službi Grada Zenica. Pojasnio je da u hladnom dijelu godine redovno dolazi do povećanja koncentracije zagađujućih materija u zraku, ali da je stanje bolje nego prošle godine u isto vrijeme.

“Međutim, kako je ova zima blaža i koncentracije i broj prekoračenja graničnih vrijednosti su niže nego u istom periodu prošle godine te ako zima nastavi ovim tempom imat ćemo povoljniju situaciju nego prošle godine”, dodaje Prcanović.

S druge strane iz Ekoforuma Zenica su kazali kako prekoračenje SO2 vrijednosti s 252 dana godišnje u Zenici na “samo” 124 dana prekoračenja jeste neko poboljšanje, ali da je to daleko od dozvoljena tri dana godišnje. Pojasnili su i da nedostatak zelenila te betonske barijere u Sarajevu onemogućavaju adekvatan protok zraka.



“Još mnogo posla treba da se uradi kako bi kvalitet zraka bio u prihvatljivim granicama. Na temperaturnu inverziju ne možemo utjecati, ali možemo smanjiti emisije polutanata u zrak. To košta, ali je ipak zdravlje skuplje. Zbog nedostatka urbanog zelenila i divlje gradnje, kako kuća na brdima oko Sarajeva tako i solitera-betonskih prepreka koji sprečavaju normalan protok zraka, kvalitet zraka u Sarajevu je loš i bez industrije”, dodaju iz Ekoforuma Zenica za Klix.ba.

Prema posljednjim mjerenjima kvalitet zraka u Zenici označen je kao nezdrav zbog prevelike količine fine prašine (92 mikrograma po kubnom metru) i SO2 (127 mikrograma po kubnom metru), dok je u Sarajevu stanje s finom prašinom mnogo gore (149 mikrograma po kubnom metru).


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh