BiH

US FBiH na zahtjev Milana Dunovića: Odredbe zakona kojima je bilo onemogućeno penzionerima da rade proglašene NEUSTAVNIM

Ustavni sud FBiH je na osnovu zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH, kojeg je podnio potpredsjednik ovog entiteta Milan Dunović, neustavnim proglasio odredbe ovog zakona kojima je bilo onemogućeno penzionerima da dok su u penziji i rade.

Penzioneri - IIustracija

“Ova presuda se odnosi na član Zakona koji definiše ponovno zapošljavanje osoba koji su već stekli uslove za starosnu penziju. Naime, po dosadašnjim odredbama zakona, osoba koja je stekla uslove za starosnu penziju, penzionisala se i počela primati penziju, ukoliko se zaposli, gubi pravo na penziju, prenosi SB.

To nije nešto što postoji u ostatku Evrope i svijeta, čak je i u Republici Srpskoj takav član zakona stavljen van snage i to putem Ustavnog suda”, saopšteno je iz Dunovićevog kabineta.

Razlog za podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti kao i same presude je to što je penzija stečena imovina i penzioneri imaju pravo da se ponovo radno angažuju i uplaćuju poreze i doprinose državi, a da time ne gube pravo na stečenu penziju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh