BiH

Veliki dan za BiH: BHANSA preuzela kontrolu cijelog zračnog prostora BiH

Preuzimanjem kontrole zračnog prometa u cjelokupnom zračnom prostoru Bosne i Hercegovine sinoć iza ponoći Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) otvorila je novo poglavlje u historiji civilnog zrakoplovstva BiH.

Davorin Primorac - Vijesti.ba

Time je u potpunosti realizirana Faza II Strategije razvoja Sistema za upravljanje zračnim prometom u BiH (ATM Strategija BiH), što u prijevodu znači da se nadzor cjelokupnog bosanskohercegovačkog neba više neće obavljati iz susjednih država, već iz same BiH.

Ovo je veliki dan za Bosnu i Hercegovinu kao državu, jer smo u relativno kratkom vremenskom periodu, kao najmlađa evropska agencija za pružanja usluga u zračnoj plovidbi, stvorili tehničke, kadrovske i sve druge preduvjete da sami, u cijelosti, nadziremo zračni promet iznad teritorija BiH – izjavio je direktor BHANSA-e, Davorin Primorac.

Primorac je naveo da BHANSA trenutno pruža usluge do razine leta 325, odnosno do 10.000 metara.

U tom dijelu zračnog prostora odvija se 20 posto od ukupnog zračnog prometa, odnosno riječ je o kretanju svega 200 aviona – rekao je Primorac.

Od danas će BiH kontrolirati i do 1.600 preleta aviona bh. nebom, piše “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh