BiH

Republici Srpskoj prijeti prirodni nestanak

Demografska slika u Republici Srpskoj je sve lošija. Značajan je pad nataliteta i rast mortaliteta.

Republika Srpska, zastava - Blogspot.com

Iz godine u godinu sve je više praznik krevetića u porodilištima širom RS. U Republici Srpskoj nastavljen je pad nataliteta. U prvih devet mjeseci rođeno je 6.638 beba, a umrlo 11.292 stanovnika. Srpska je u tom periodu, samo po osnovu negativnog prirodnog priraštaja, ostala bez 4.654 stanovnika. U odnosu na isti period 2018. godine, 118 manje rođenih, a 406 više umrlih.

Struka kaže da nikad nismo bili u goroj situaciji i da se mjerama Vlade o populacionoj politici mora ozbiljnije pristupiti.

”Smatram da će efekti izostati svih Vladinih tijela ukoliko u njima ne budu sjedili stručnjaci i doslijedno provodila pravila struke. S druge strane, mora postojati jedna široka javna rasprava o tim mjerama ”, kaže za “BN TV” demograf Aleksandar Čavić.

To nije više samo slika u manjim lokalnim zajednicama, nego i u većim gradovima. To potvrđuju i podaci Centra za demografska istraživanja koji govore da nijedna opština u Republici Srpskoj u posljednje 22 godine nije u kontinuitetu imala pozitivan prirodni priraštaj.

Nezvanične procjene govore da bi do 2030. godine Republika Srpska mogla imati manje od 800 000 stanovnika. Ovih problema svjesni su i predstavnici vlasti, ali realizaciju određenih mjera populacione politike najavljuju početkom naredne godine.

“Ima nekoliko najugroženijih opština koje ne mogu izdvajati značajna sredstva u svojim budžetima i ne mogu planirati mjere populacione politike i sa te strane će svakako morati biti značajnija podrška institucija tim opštinama”, rekla je resorni ministar Sonja Davidović.

Demograf Aleksandar Čavić kaže da ima prostora da se stvari poprave, ali pristup mora da bude drugačiji.

“Mi i dan danas postimo zbog grešeka iz prošlih vremena. Ima jedna narodna koja kaže kad sjednete u pogrešan voz sve su stanice pogrešne. Ovo je, bez obzira na pojedine dobre elemente, pogrešan voz kojim idemo govoreći o ekonomskoj politici”, kaže Čavić.

Stručnjaci upozoravaju da se pogrešan voz može zaustaviti povećanjem plata, otvaranjem radnih mjesta i zapošljavanjem sposobnih, a ne podobnih. Demografi tvrde da, bez povećanja nataliteta i zaustavljanja migracija, BiH za koju deceniju čeka još porazniji demografski scenario, čiji će glavni akteri biti stariji ljudi.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh