BiH

Kamp Vučjak je odraz nemoći države BiH, manjka podrške EU i beznađa migranata

Iako se nebrojeno puta govorilo o nehumanim uslovima u kojima borave migranti širom BiH, situacija je dolaskom snijega i niskih temperatura dobila novu negativnu dimenziju u kampu Vučjak kod Bihaća.

No image - Haber.ba

Šatori srušeni pod težinom snijega, nedostatak suhih i toplih prostorija i beznađe kulminirali su današnjom odlukom blizu pet stotina migranata da u znak protesta odbiju današnje porcije obroka i pitke vode.

Migrant iz Afganistana rekao nam je da su migranti danas donijeli odluku da ne žele uzeti hranu, ali i da ne žele ići u Sarajevo, Bihać ili neko drugo mjesto u BiH. Kažu, žele samo preći hrvatsku granicu i krenuti ka zemljama Evropske unije.

“Želimo samo u EU. Ne želimo hranu, deke, niti išta drugo. Želimo samo preko granice, jedino to trebamo. Ostat ćemo ovdje dok ne odemo u EU”, kazao je.

Situacija je kulminirala na dan kada ih je posjetila komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović. Ona je nakon što je obišla improvizirani kamp poručila da je ova lokacija neprihvatljiva za život migranata te pozvala na hitno zatvaranja Vučjaka.

Mijatović je poručila da je situacija sramotna i da ne može vjerovati da je takav migrantski kamp formiran na području Bosne i Hercegovine.

“Uslovi nisu dostojni čovjeka i ovaj improvizirani kamp se mora zatvoriti što prije. Ovim ljudima se podhitno moraju osigurati humani uslovi za život i na tome ću insistirati prilikom razgovora s političkim zvaničnicima”, rekla je Mijatović.

Nadležni kažu da se užurbano radi na uspostavljanju novih migrantskih kampova, a prvi će biti u kasarni u Blažuju kod Sarajeva.

Reporter portala “Klix” danas je obišao kamp Vučjak te zabilježio katastrofalne uslove, jednostavno nedostojne čovjeka u 2019. godini.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh