BiH

Ajdin Hodžić: Vrijedni farmer koji prkosi crnoj statistici odlaska mladih u BiH

Dok većina njegovih vršnjaka stremi ka gradovima ili nestrpljivo čeka vizu pred nekom od ambasada, Ajdin Hodžić iz Trešnjice kod Goražda ima samo jednu želju – da njegovo stado od 100 ovaca iduće godine bude dvostruko brojnije.

ajdin hodzic- avaz

Amanet je to koji je preuzeo od oca Ferida, s kojim je još od djetinjstva gradio farmu na oko 1.300 metara nadmorske visine.

Teške fizičke poslove radi još od sedme godine, bez oca je ostao u 18., pa je briga o stoci, u surovim planinskim uvjetima, već pet godina na njegovim plećima. Iako ima samo 23 godine, skromni Ajdin kaže da i starost namjerava dočekati u selu u kojem je odrastao i u kraju iz kojeg je većina stanovnika otišla.

Kaže da nema odmora ako hoćeš nešto da imaš. Navodi da ne želi svaki dan sjediti u Goraždu i ispijati kafe, jer bez truda i rada sa svojih deset prstiju ne može se ostvariti ništa.

Mladić koji kao da je rođen u neko drugo vrijeme, kada se zemlja cijenila i obrađivala i kada mladi nisu imali iluzija o brzoj i lakoj zaradi, s uzvišenja iznad kuće nastavlja gledati svjetla Sarajeva. Uvjeren da u velike gradove ne možemo svi stati i da upravo u Trešnjici može osigurati bolji život.

Ajdin Hodžić rođen je 5. avgusta 1996. godine. U Trešnjici živi s majkom, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh