BiH

(Ne)istraženi skandal: Gdje je nestao snimak ljubakanja, uriniranja i raskalašnog ponašanja oficira OSBiH?

Od pokretanja istrage do danas, videosnimak koji se neko vrijeme nalazio i na YouTubeu je “nestao”, a major Tucaković je unaprijeđen u čin pukovnika. Danas je šef kabineta aktuelnog zamjenika načelnika ZŠOSBiH generalmajora Ivice Jerkića.

Dario Tucaković - Screenshot

U decembru 2016. godine u Domu Oružanih snaga BiH održan je Novogodišnji prijem u organizaciji NATO Štaba u Sarajevu. Prijemu je prisustvovao veliki broj visokih zvanica NATO-a, EUFOR-a, diplomatskog kora, Ministarstva odbrane BiH, Oružanih snaga BiH, te političkog i javnog života.

Mjesec kasnije, Generalnom inspektoratu Ministarstva odbrane BiH, na čijem čelu je tada bio brigadni general Enes Husejnović, dostavljen je videosnimak i anonimna prijava sa detaljnim opisom ispada na javnom mjestu u kojem je, upravo tu večer kada se održavao prijem kojem je i on prisustvovao, glavnu ulogu imao major Dario Tucaković, šef kabineta tadašnjeg načelnika Zajedničkog štaba OSBiH generala Ante Jeleča, te visokopozicionirana uposlenica Ministarstva odbrane BiH S. S. (ime i prezime poznato redakciji).

Iz prepiske Inspektorata i anonimnog prijavitelja preko Etičke linije potvrđen je prijem prijave na osnovu koje je navodno pokrenuta istraga.

U međuvremenu, od pokretanja istrage do danas, videosnimak koji se neko vrijeme nalazio i na YouTubeu je “nestao”, a major Tucaković je unaprijeđen u čin pukovnika. Danas je šef kabineta aktuelnog zamjenika načelnika ZŠOSBiH generalmajora Ivice Jerkića.

Na videosnimku iz decembra 2016. godine glavni akteri su tada major Dario Tucaković i uposlenica Ministarstva odbrane BiH S. S. Prema anonimnoj prijavi koja je upućena Generalnom inpektoratu, odnosno brigadnom generalu Enesu Husejnoviću, major Tucaković se iza ponoći 16. decembra 2016. godine u društvu S. S. ponašao krajnje neprimjereno na javnom mjestu.

– Na javnoj površini između Doma OSBiH u Sarajevu i Bor banke, vršio je malu nuždu po objektu Doma, ljubakao se sa spomenutom uposlenicom, te se sve to vrijeme ponašao raskalašeno. Iako je imao svečanu uniformu, nije imao kapu i kravatu. Na ovaj način, major Vojske BiH je osramotio Vojsku, i dodatno negativno utjecao na ugled Vojske BiH. Ovo sve je snimljeno kamerama koje se nalaze na Domu OSBiH i Bor banke pa možete provjeriti – navedeno je u anonimnoj prijavi.

Od Ministarstva odbrane BiH, s obzirom na to da javnost nikada nije upoznata šta se desilo sa istragom, a s druge strane Tucaković je unaprijeđen u čin pukovnika, novinari “Faktora” zatražili su odgovore na sljedeća pitanja:

1) U decembru 2016. godine tada major, danas pukovnik Dario Tucaković snimljen je kod Doma Oružanih snaga BiH kako se neprimjereno ponaša sa uposlenicom MO BiH S. S.. Tokom cijele 2017. godine, trajala je prepiska između prijavitelja i Inspektorata na čijem je čelu tada bio general Enes Husejnović. Šta je sa tom istragom?

2) Da li se još provodi, kakvi su rezultati s obzirom na to da postoji i videosnimak takvog neprimjerenog ponašanja (u posjedu redakcije Faktora) tada majora danas pukovnika Tucakovića koji je, kako je navedeno u anonimnoj prijavi, bio u vidno pijanom stanju?

3) Kako je moguće da se nakon takvog “ispada”, Dario Tucaković unaprijedi u pukovnika i ostane na mjestu šefa kabineta zamjenika načelnika ZŠ OSBIH generala Ivice Jerkića?

Odgovor koji je novinarima Faktora dostavljen iz Ureda za odnose sa javnošću MOBiH prenosimo u cjelosti:

– U vezi s Vašim zahtjevom koji ste uputili putem e-maila dana 21.11.2019. godine, a u vezi sa postupanjem u Ministarstvu odbrane BiH po prijavi neprimjerenog ponašanja oficira Oružanih snaga BiH Daria Tucakovića, obavještavamo Vas o slijedećem:

Tačno je da je Generalnom inspektoratu Ministarstva odbrane BiH u januaru 2017. godine dostavljena anonimna prijava koja se odnosila na neprimjereno ponašanje oficira OSBiH Daria Tucakovića. Prijava je dostavljena 17.01.2017. godine elektronskom porukom kroz kanal komunikacije Etička linija, koji je uspostavljen na službenoj web stranici Ministarstva odbrane BiH i kojim je omogućeno prijavljivanje nepravilnosti u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

Sadržaj prijave je analiziran u Generalnom inspektoratu Ministarstva odbrane i predloženo je da se po predmetnom slučaju provede interna istraga. Ministrica odbrane je uvažila prijedlog Generalnog inspektorata i odobrila internu istragu, koja je potom i provedena.

Napominjemo da nije tačna tvrdnja da je istraga i prepiska između Generalnog inspektorata i prijavitelja trajala tokom cijele 2017. godine.

Istraga je počela 24.01.2017. godine, a završena je odobravanjem izvještaja o istrazi 04.04.2017. godine.

Postupajući inspektor je u cilju prikupljanja dodatnih informacija i podataka, koji su bili neophodni za utvrđivanje činjenica, komunicirao sa podnosiocem prijave kao i sa više svjedoka.

– Dokazi do kojih se u istrazi došlo nisu bili dovoljni da bi se navod mogao smatrati osnovanim. Videosnimak koji se spominje u prijavi, a koji i Vi navodite u svom upitu i koji je trebao biti ključni dokaz u zaključivanju o osnovanosti navoda, tokom istrage nije bio dostupan istražnom timu. Inspektoru su službena lica iz Oružanih snaga potvrdila da su službeni snimci izbrisani iz arhive jer je propisani rok čuvanja tih snimaka istekao u vrijeme dostavljanja prijave i otpočinjanja istrage. Prijava je dostavljena više od mjesec dana od dana kada se sporni događaj navodno desio.

Inspektor je tražio dokaze i od prijavitelja, uključujući i snimak na koji je prijavitelj ukazivao u prijavi, ali takav dokaz nikada nije dostavljen inspektoru.

Obzirom da Vi u svom upitu navodite da je video snimak u posjedu redakcije Faktora pozivamo Vas da dostavite snimak Generalnom inspektoratu Ministarstva odbarane BiH. Snimak možete dostaviti na e-mail gi@mod.gov.ba.

Ukoliko dobijemo snimak, to ćemo smatrati dodatnim dokazom i u tom slučaju bi postojala mogućnost obnavljanja interne istrage. S obzirom na to da opisani navod protiv imenovanog lica nije dokazan taj navod nije mogao utjecati na unapređenje imenovanog niti na njegovo dalje angažovanje u službi. Nadamo se da su Vam navedene informacije od koristi – stoji u odgovoru portalu “Faktor“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh