BiH

Kemal Pehlivanović iz Zenice prodaje bubreg da bi spasio kćerkicu Lamiju

Sedmogodišnja Lamija Pehlivanović rođena je sa srčanom manom dijagnostifikovanom kao AVSD i Microcephaliom, Veloshisis (anomalie multiplices).

No image - Haber.ba

Od početka svog života se zbog rascjepa nepca hrani preko sonde, a taj problem mogao bi biti riješen operacijom za koju joj je potrebno 13.950 eura.

Kemal Pehlivanović, otac ove djevojčice, večeras je na Facebooku objavio da prodaje svoj bubreg kako bi prikupio novac za operaciju svoje kćerke koja bi joj omogućio da jede svojim ustima.

Porodica je dobila predračun, a iz klinike su im poručili da im se jave kada prikupe novac koji je potreban za operaciju, a osim tog iznosa, zavisno o vremenu oporavka za Lamiji će biti potrebno mnogo više od navedenog iznosa zbog čega je im potrebna pomoć dobrih ljudi.

porodica Pehlivanović

S obzirom na tešku finansijsku situaciju i nedostatak novca, Lamijin otac Kemal se odlučio na prodaju bubrega.

Lamija je prije pet godina, kada nam je hayat puno pomogao., bila na operaciji srca. Tada smo brzo prikupili sav novac. Tokom akcije prikupljanja pomoći javio se jedan naš Bosanac koji živi u Sloveniji i uplatio dio sredstava koji je nedostajao u iznosu od 16.5000 eura. Nismo imali više sredstava za još nekoliko operacija i tada je imala samo jednu – priča za Hayat.ba otac ove djevojčice.

lamija

U međuvremenu Lamijino stanje se pogoršalo.

Sada je počela da joj otkazuje jetra. Osim toga, ona nikada ni kap vode nije unijela u usta jer se hrani pomoću dugmeta „peg“ koje je operativnim zahvatom povezano sa želudcem. Trebala bi operisati tkivo odnosno nepce, a kasnije i želudac, kako bi mogla početi da unosi hranu u organizam. Za operaciju je potrebno 13.950 eura. Taj novac nemamo. Nekako ćemo to skupiti, ali je puno skuplja rehabilitacija – priča nam Lamijin otac.

lamija

lamija

Lamija bi poslije operacije trebala ostati u bolnici u Turskoj ili Njemačkoj od tri do šest mjeseci. No, jedan dan boravka u bilo kojoj od bolnica za koje se odluče, košta 500 eura. Porodica ove djevojčice – nema taj novac!

Objavio sam da prodajem bubreg i to ću učiniti samo da spasim svoju kćerku. Prodat ću i kuću. Spavat ću u šatoru ako treba samo da je spasim. Ne mogu gledati više dijete da se pati – plačljivim glasom priča za “Hayat” Kemal Pehlivanović iz Zenice.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh