BiH

Šefik Džaferović: “O sudbini BiH odlučivat će njeni građani, Kolinda se neće pitati”

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović prokomentarisao je danas izjave Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice Hrvatske, tokom njene posljednje posjete BiH jer, kako je pojasnio, sve što kaže ”korist će se u kampanji”.

Šefik Džaferović - Blogspot.com

Najradnije ne bih uopšte komentarisao izjavu predsjednice Hrvatske, jer je to izjava data u kampanji. Ona vjerovatno želi neke naše reakcije i na taj način da priskrbi neke jeftine političke poene“, kazao je Džaferović novinarima u Sarajevu, prenose “Vijesti“.

No, kako je istakao, posebno ga boli to što je Grabar Kitarović, ne samo kao kandidatkinja za predsjednicu Hrvatske, nego i kao aktuelna predsjednica te države, svojom izjavom optužila je čitav jedan narod u BiH.

To ne rade ozbiljni političari. Ozbiljni političari ne vrijeđaju narode. Ne treba da vrijeđaju nikoga, a posebno ne narode. Narod na koje je ona mislila doživio je genocid, nad njim su izvršeni masovni zločini, protjeran je sa ogromnog dijela teritorije BiH. Taj narod se bori za cjelovitu i demokratsku BiH, državu u kojoj će svi narodi i građani biti ravnopravni na svakom njenom pedlju“, kazao je Džaferović.

Prema njegovim ocjenama, retrogradne snage, kojima očigledno pripada i Grabar-Kitarović, zalažu se za nešto drugo, za teritorijalne ili etničke podjele.

Nema nikakve dodatnih ni teritorijalnih ni etničkih podjela u BiH“, kategoričan je Džaferović.

Istakao je da se Izborni zakon BiH mora promijeniti, ali se prije svega trebaju ispoštovati presude Evropskog suda za ljudska prava, kojima treba osigurati ravnopravnost svakom građaninu.

Grabar Kitarović se neće pitati šta ćemo mi raditi u BiH. Mi ćemo krojiti svoju sudbinu onako kako mi mislimo. Kada kažem ‘mi’, mislim na sve narode, sve građane i sve političke partije koje postoje unutar BiH“, poručio je Džaferović.

Komentirajući slične nastupe hrvatskih europarlamentaraca, Džaferović je podsjetio kako se pozicija Hrvatske u EU zloupotrebljava kada je u pitanju BiH, te da su i zvaničnici EU već shvatili tu stvar.

Takva politika ne prolazi i ne može proći u EU“, naglasio je Džaferović, te dodao:

Proći će izbori i u Hrvatskoj. Valja uvijek govoriti hladne glave. Doći će vrijeme kada treba da rješavamo otvorena pitanja, a ona postoje“.

Kako je istakao, Hrvatska i BiH su dvije države koje su neobično međusobno upućene jedna na drugu.

Mi treba da razvijamo dobrosusjedske, prijateljske odnose i da rješavamo otvorena pitanja. Ako ih možemo riješiti dogovorom, dobro ih riješili. Ako ne, onda da uključimo standarde međunarodnog prava i na taj način rješavamo odnose između naših država“, zaključio je Džaferović, prenosi “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh