BiH

Biće Bosne, ali pitanje je hoće li biti nas da slavimo, jer niko ne želi slaviti gladan

Danas je jedan od onih dana, kada ponovo entitetska granica pravi podjelu i po važnosti, ali i samom priznavanju ovog dana.

Autobusna stanica Banja Luka - Ilustracija/6yka.com

Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembar, dan je u kojem je potvrđen kontinuitet državnosti BiH u Mrkonjić Gradu, na Prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH). Opredjeljenje učesnika ZAVNOBIH-a je bilo jugoslovensko, a BiH je tada uspostavljena kao federalna jedinica nove Jugoslavije. U Federaciju BiH danas je praznik, dok je za Republiku Srpsku ovo još jedna negacija u nizu ili tipičan radni dan stanovništvu ovog entiteta.

Kako ponovo ne bismo došli u krajnost sukobljenih strana entiteta, politika ili političkih lidera, ovaj put smo pitali mlade, šta je za njih Dan državnosti BiH?

Profesorica i aktivistica Emina Džidić za “BUKU” je rekla da bi ovaj dan trebalo obilježavati i na drugačiji način, a ne samo svečanim sjednicama, polaganjem cvijeća na spomenike i priredbama.

“Trebalo bi potaknuti ljude da na ovaj dan ne gledaju kao na još jedan neradni dan u nizu. Ako ništa drugo, barem bismo ga trebali iskoristiti za edukaciju kako okrenuti zastavu kako treba, jer svjesni smo da i to često pogrešno radimo.”

Sličnog je stava i Amra Hasanović, projektna menadžerka Akademije za žene u Sarajevu, koja smatra da bi ovaj istorijski datum trebalo da je važan svim građanima i građankama BiH, ali se on često svodi na potpuno suprotna obilježavanja.

“Nažalost, mislim da se današnji datum svodi samo na datum gdje dio državnih institucija i političara/ki čestita svojim građanima i građankama nešto simbolično, dok se dio državnih institucija i političara/ki ponaša kao da taj datum u kalendaru ne postoji. Datum kojem se, opet nažalost, važnost pridaje zato što je u jednom dijelu države neradni dan, a drugom radni, dok je u trećem, da ne zaboravimo Brčko Distrikt, radni dan, ali koji će se simbolično obilježiti dječijim priredbama po lokalnim školama. Tako da, sretan nam radno-neradni dan!”

Upravo to neobilježavanje u jednom dijelu BiH tužna je činjenica za ovaj istorijski važan dan, mišljenja je novinar Ajdin Kamber, koji za “BUKU” kaže da će biti potrebno mnogo vremena i truda da bi ovaj datum bio prihvaćen u čitavoj BiH.

“Trebat će vremena da svi narodi i građani ove zemlje odaju priznanje domovini u kojoj smo rođeni i datumu kojem je suštinska ideja zajedništvo. Smatrao sam da je to teško izvesti sa generacijama koje na sebi nose breme rata i da bi mladi mogli biti ti koji će obnavljati pokidane veze i stvarati sigurniju i sretniju budućnost. No, čini se kako nove generacije nisu sasvim zadovoljne odnosima i stanjem u državi i gledaju priliku da svoju budućnost grade negdje vani, što je potpuno razumljivo i opravdano.”

Kamber ističe da budućnost BiH nije upitna, koliko je upitna budućnost njenih građana, od kojih većina jedva preživljava.

“Veći problem je da li će kroz nekoliko denecija ostati iko da slavi taj ili bilo koji drugi datum. Moramo raditi više na izgradnji povjerenja, suživota i iznad svega boljih uslova za život, jer niko više ne želi gladan slaviti”, zaključio je Kamber.

Na slično upozorava i novinar Milan Ilić koji je za “BUKU” rekao kako Dan državnosti treba biti praznik države svima koji osjećaju BiH kao svoju zemlju, ali i onima koji je vole i ponose se njome.

“Nažalost, u velikoj mjeri današnji dan ne priznaju Srbi i Hrvati. Živimo u takvom društvu da se i ne možeš ponositi šta se sve dešava u istoj. Zbog Pazarića, zbog radnika koji rade i na današnji praznik, zbog odliva mozgova. Zbog niza drugih stvari. Ako se već svi busamo prsima kako volimo zemlju, trebamo svi zajedno nešto i uraditi za zemlju. A najviše se busaju političari, koji su tu istu zemlju sveli na apsurd.”

Dodaje kako je sramota šta nam se dešava u 21.vijeku. Da radnici nemaju svoja prava, da nam djecu vežu za radijatore i to opravdavaju. Ali i niz drugih stvari.

“Da nam bude kako treba, trebamo se mi mladi pobrinuti za to i sa dostojanstvom slaviti današnji praznik. Vjerujem da 50% ljudi danas radi pa ih i briga za sve. Kada napravimo normalne uslove za život možda jednog dana svi budemo gledali našu zemlju kao svoju”, zaključuje Ilić.

Ipak, mnogi su danas čestitali praznik na društvenim mrežama, bez obzira na uslove u kojima žive, što je posebno prokomentarisao aktivista Emir Galijašević, koji je satirično poručio: “Sretan nam Dan instagramske državnosti BiH”.

“Na svakom drugom storyju puno zastava, te nekih mudrih citata od još mudrijih Bosanaca i Hercegovaca od kojih neki nisu s nama živima već izvjesno vrijeme. A većina ih nije uopšte upoznata s tim osobama, nego eto, radi reda”, govori Emir.

Dodaje kako je rođen 94. u Švedskoj, gdje je i proveo dobar dio svog života. Iz tog razloga, napravio je paralelu sa njihovim Danom državnosti, 6. junom.

“Švedski mladi korisnici Instagrama često nisu uspavani. Oni ne dočekuju svaki 6. juni s manjim brojem omladinaca u svojoj zemlji iz godine u godinu i s najvećim egzodusom mladih osoba u Evropi. Krivi smo, al’ nam nije potrebno mnogo da naredni 25. novembar bude bolji. Počnimo se ponašati ko’ savjesni građani ove države za koju neko kaže da jeste njegova, a neko nije. Izađimo na izbore naredne, kaznimo il’ nagradimo te osobe koje se budu prijavili.”

U znak slavlja i poštovanja dana koji je bio simbol jedinstva, vrijedi čestitati onima koji slave Dan državnosti u državi podijeljenoj iznutra. Državi koja svakodnevno svojim (ne)sistemom tjera ljude na iseljavanje, ne daje mnogo povoda za slavlje, ali i od svake ideje uspijeva napraviti poligon za podjele, pa nam one tako od svih ideja, nažalost, najduže i traju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh