BiH

Zlatko Lagumdžija: Program reformi nema sintagme ANP, ali ima ono što je njegov sadržaj

Nekadašnji ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine prof. dr. Zlatko Lagumdžija odgovarajući na novinarska pitanja u vezi s dogovorom u Predsjedništvu BiH i procesom uspostave vlasti, te odnosa s NATO-om, je kazao kako u Programu reformi BIH koji je rezultat dogovora nema sintagme ANP (Godišnji nacionalni program), ali da ima onoga što je njegov sadržaj.

„Taj dokument je po obimu duži, nego isti takav dokument koji se zvao ANP Crne Gore i Sjeverne Makedonije zajedno, i u tom dokumentu postoji svih pet poglavlja koji čine sadržaj ANP-a – kazao je Lagumžija u nedjelju na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ na kojoj je govorio kao uvodničar o temi “Bosna i Hercegovina pred izazovima globalnih i regionalnih interesa”.

On je konstatovao kako dokument koji je rezultat dogovora po formi nije, ali po sadržini jeste ANP.

Lagumdžija smatra da bi bilo značajno kada bi vrh države BiH napravio sastanak bez, kako je rekao, „stranog faktora“, gdje bi lideri zapadnog Balkana razgovarali o tome “hoće li, ili neće da idemo naprijed, jer u mjeri u kojoj ne bude dogovora u regionu, cijeli region će ‘kliziti’ nazad i nijedna zemlja neće biti pobjednik”.

„Svijet se danas nalazi u velikom ‘preslaganju’ i u potrazi je za onim što se zove novi svjetski poredak. Danas je Evropa u potrazi za onim što se zove Evropa u njenom cjelokupnom značenju i poimanju, kao i što je i region (zapadnog Balkana) u potrazi za samim sobom“, naveo je on.

Dodao je kako zemlje regiona objektivno imaju zajedničke probleme, bez obzira što su nekada antagonizirane međusobno, te naglasio da BiH i region u cjelini mogu očekivati pozitivne refleksije iz Evrope i svijeta samo u mjeri u kojoj sami pokažu zrelost da nešto urade.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh