BiH

Kvalitet zraka u Sarajevu: Rizične grupe da ujutru i navečer smanje boravak van kuće

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo saopćilo je da je jučer, praćenjem koncentracije zagađujućih materija u zraku putem automatskih stanica za monitoring kvaliteta zraka, zabilježeno prekoračenje prosječnih dnevnih vrijednosti koncentracija PM10 čestičnih tvari u zraku (50 µg/m3).

Zagađenost zraka u Sarajevu - Ilustracija / ba.N1info.com

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučuju rizičnim grupama stanovništva – trudnicama, starijim osobama, hroničnim bolesnicima s plućnim i kardiovaskularnim oboljenjima smanjeno kretanje i boravak vani u jutarnjim i večernjim satima.

Prekoračenje je zabilježeno na stanicama Otoka – 91 µg/m3, mobilnoj stanici Ilidža – 68 µg/m3 i Ilijaš 96 µg/m3.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u narednim satima se očekuje oblačno vrijeme, sa slabom temperaturnom inverzijom i vjetrom južnog i jugoistočnog smjera brzine 2-3 m/s.

Praćenjem stanja kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo porast koncentracija PM10 čestica u zraku je konstatovan u večernjim i jutarnjim satima usljed pada temperatura i povećanja emisija u zrak.

Međutim, u toku dana zbog pojačavanja vjetra i zagrijavanja kotlinskih dijelova dolazi do “razbijanja” inverzije i “čišćenja” dijelova Kantona.

Stoga je Stručno tijelo saopćilo da nisu stečeni uvjeti za proglašenje epizode “pripravnost”, piše “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh