BiH

Novi protest udruženja žrtava genocida pred ambasadom Švedske zbog Handkea

Na mirnom protestu Udruženja žrtava i svjedoka genocida i pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” pred ambasadom Švedske u utorak su još jednom tražili da se ovogodišnja Nobelova nagrada za književnost oduzme Peteru Hendkeu.

No image - Haber.ba

Nakon što su u ponedjeljak dobili odgovor Nobelovog komiteta, iz udruženja u novom pismu komitetu koje će, kako su rekli, biti poslano narednih dana, navode da reagovanje komiteta pokazuje da su njihovi vapaji i zahtjevi da se Peteru Handkeu uskrati dodjela Nobelove nagrade opravdani.

“I Vama i drugim članovima Komiteta pruža se šansu da spasite švedsko društvo historijske i moralne katastrofe. I ne samo to, nego da u historiji čovječanstva Vi i švedsko društvo ne budete zabilježeni kao ključni inspiratori budućih zločina koji će biti počinjeni u ime ratnih zločinaca koji su presuđeni od strane međunarodnih sudova”, dodaje se u odgovoru.

Komitet za Nobelovu nagradu je u ponedjeljak u odgovoru Udruženju svjedoka i žrtava genocida BiH naveo da prihvata presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, ali da imaju različite stavove po pitanju književnog rada Petera Handkea.

Udruženja žrtava iz Bosne i Hercegovine će 10. decembra na dan dodjele Nobelove nagrade u Stokholmu održati protest, kako bi još jednom upozorili na činjenicu da, kako kažu, Peter Hendke ne može biti dobitnik ovog značajnog priznanja za književnost zbog njegove podrške Slobodanu Miloševiću (optuženiku za ratne zločine pred Haškim tribunalom i bivšem predjsedniku Srbije) i Radovanu Karadžiću (osuđeniku za ratne zločine u BiH) tokom rata u BIH.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa su 5. novembra organizirali u Sarajevu prvo mirno okupljanje ispred Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini, zbog odluke Komiteta da Nobelovu nagradu za književnost dodijeli Peteru Handkeu.

Peticiju pokrenutu prije mjesec da se Peteru Handkeu, dobitniku Nobelove nagrade za književnost u 2019. godini, koji je devedesetih bio tvrdi zagovornik politike Slobodana Miloševića, oduzme ovo prestižno priznanje potpisalo je više od 50.000 ljudi, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh