BiH

MMF neće nastavljati trenutni produženi aranžman s BiH

Međunarodni monetarni fond (MMF) neće nastavljati trenutni produženi aranžman s BiH, već će predložiti da se ide na zaključivanje novog programa jer su se u međuvremenu znatno promijenile okolnosti, izjavio je novi stalni predstavnik Misije MMF u BiH Endrju Džuel (Andrew Jewell).

Andrew Jewell- Avaz

On je pojasnio da je činjenica da je trenutni program u zastoju od proljeća prošle godine, a istječe u septembru naredne godine, te da nema mnogo smisla sada se vratiti na to jer je krajnji rok kada on istječe relativno blizu.

– Ako bismo uspjeli da se usaglasimo o programu s vlastima na svim nivoima, izvjesnija je opcija da bismo se u ovom trenutku odlučili na pregovaranje o novom programu – rekao je Džuel za “Nezavisne novine”.

On je dodao da bi u okviru novih pregovora bilo razgovarano o novom paketu reformi i da za to postoji više razloga.

Osim toga, dodao je Džuel, došlo je do promjena reformskih prioriteta, tako da bi u eventualnom novom programu i to bilo posebno razmotreno.

Džuel kaže i da je zvanična pozicija te organizacije da BiH treba nova vlast u skladu s izbornim rezultatima.

On je podsjetio da je prije tri godine situacija u BiH bila mnogo teža i da su vlasti imale potrebu da pozajme od MMF-a.

– Sada su u mnogo boljoj finansijskoj poziciji – naglasio je Džuel, prenosi “Srna”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh