BiH

“Migranti idite kući, oslobodite Bihać”

Oko 300 građana Bihaća okupilo se danas ispred privremenog prihvatnog centra Bire poručujući migrantima da “Go Home” (idite kući) i “Free Bihać” (oslobodite Bihać).

Protesti u Bihaću - SrpskaInfo.com

Kako javlja reporter portala Klix, građani su prvo ušli u kru Bire sa zastavicama na engleskom jeziku na kojim prozivaju i IOM da odu iz njihovog grada. Iz kruga ih je policija pomjerila ispred kapije rekavši im da je Bira privatni posjed i da ne mogu tu stajati.

S druge strane ograde okupilo se oko 30-ak migranata koji ne razumiju šta se dešava i zbog čega im građani upućuju ove poruke, piše “SrpskaInfo“.

Situacija je blago napeta i već se mogu čuti povici građana koji traže da se migranti izmjeste iz njihovog grada, ali i kantona ističući kako je Una njihova. Kako vrijeme prolazi povećava se broj građana.

Protesti u Bihaću – Twitter

Veliki broj policijskih službenika osigurava mjesto, a ovaj skup je izazvao i pažnju velikog broja medija koji prate dešavanja.

Ugovori IOM s Miralom i Birom danas ističu, a prema zaključcima Operativne grupe za rješavanje migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu njima je zabranjeno produžavanje istog.

Također, za danas je najavljena blokada ova dva objekta, a migrantima je trebao biti dozvoljen izlazak samo ako budu htjeli ići prema granici, ali za sada ovaj objekat nije blokiran.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh