BiH

Od sutra obavezno posjedovanje zimske opreme

Posjedovanje i korištenje zimske opreme obavezno je na teritoriji Bosne i Hercegovine od 15. novembra 2019. godine do 15. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uslove.

No image - Haber.ba

Pod zimskom opremom podrazumijevaju pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima, dubine gazećeg sloja minimalno četiri milimetra ili pneumatici sa ljetnim profilom, dubine gazećeg sloja minimalno 4 milimetra, ali i odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogone točkove u slučaju zimskih uslova, prenosi “Fena”.

Dodatno za teretna vozila i autobuse, u zimsku opremu ubraja se lopata i vreća pijeska.

Gume trebaju imati najmanje 4 milimetra profila, a pritisak u gumama treba biti veći za 0,15 bara.

Promjena i kontrola rashladne tekućine jedna je od bitnijih stvari koje treba uraditi prije zime te je promjena rashladne tekućine najjeftiniji i najsigurniji način za očuvanje dugotrajnosti vozila.

Policija može kazniti vozača sa 40 KM zbog neposjedovanje zimske opreme za privatna vozila, a za službena od 100 do 500 KM.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh