BiH

VSTV nije dao nikakvo odobrenje za uvid u spise

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, reagirao je nakon pisanja pojedinih medija da je VSTV udruženju iz Srbije omogućio pristup predmetima ratnih zločina.

Milan Tegeltija - Nezavisne.com

Njegovo saopćenje “Avaz” prenosi u cijelosti:

– VSTVBiH je na sjednici koja je bila održana 16. 10. 2019. godine jednoglasno usvojio zaključak kojim se Srpskom udruženju za krivičnopravnu teoriju i praksu iz Beograda daje odobrenje da provede istraživanje u sudovima u Bosni i Hercegovini koji su sudili i sude u predmetima ratnih zločina.

S ovim zaključkom upoznati su svi sudovi u Bosni i Hercegovini.

Odluka koju je donijelo Vijeće je načelnog karaktera te istom nisu obuhvaćeni detalji kao, naprimjer, uvid u nezavršene ili završene predmete. Utvrđivanje obima i detalja saradnje tokom istraživanja, u skladu sa zakonom, bit će izvršeno, lično, od sudova u Bosni i Hercegovini.

Dakle, VSTVBiH se uopće nije bavio pitanjem uvida u krivične predmete, nego je generalno odobrio provođenje naučnoistraživačke aktivnosti u sudovima u Bosni i Hercegovini navedenom udruženju.

Kako smo istakli, konkretan sadržaj i detalji saradnje sudova s navedenim udruženjem u isključivoj su nadležnosti sudova, odnosno sudija koji moraju voditi računa o svim eventualnim zakonskim ograničenjima ukoliko takva ograničenja postoje.

VSTVBiH, također, podsjeća da su suđenja u predmetima ratnih zločina javna. Ukoliko tokom suđenja postoji ograničenje javnosti, prilikom saradnje s navedenim udruženjem sudovi, u skladu sa zakonom, moraju voditi računa o tome te im nije potrebno dodatno skretati pažnju na navedeno.

Odluka VSTV-a BiH kojom je dato odobrenje u konkretnom slučaju ne predstavlja izuzetak, nego standard u dosadašnjem radu VSTV-a BiH.

VSTVBiH je i u prethodnom periodu podržavao i nastavit će da podržava naučnoistraživački rad u oblasti procesuiranja krivičnih djela ratnih zločina bez predrasuda o subjektima koji se ovim radom bave.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh