BiH

Za danas i sutra zakazana sjednica VSTVBiH

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je sjednicu za 6. i 7. novembar.

No image - Haber.ba

Između ostalog, u prijedlogu dnevnog reda sjednice nalazi se Informacija o mišljenju Stalne komisije za efikasnost i kvalitet sudova u pogledu preporuka iz izvještaja OSCE-a i USAID-a o temi korupcije i organiziranog kriminala.

Kako je planirano, VSTV će se očitovati o Informaciji u vezi s izjašnjenjima sudova o neriješenim predmetima ratnih zločina koji su stari tri ili više godina, potvrđeno je za Fenu u toj instituciji.

Također, članovi VSTV-a BiH trebali bi razmatrati Prijedlog dopuna kriterija za ocjenjivanje rada nosilaca pravosudnih funkcija u sudovima u Bosni i Hercegovini.

Istovremeno, planirano je određivanje članova Vijeća za vršenje strateškog nadzora nad projektom “Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH – druga faza (ICEA)“.

Predviđeno je i razmatranje Informacije o radu Ureda disciplinskog tužioca (UDT) za treći kvartal 2019. godine, kao i Informacije o razvoju sistema mentorstva za novoimenovane sudije.

Prema već ustaljenoj praksi, VSTVBiH će odlučivati o prekidu ili produženju mandata te imenovanjima određenog broja nosilaca pravosudnih funkcija u BiH, saopštava “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh