BiH

Tragom slučaja 15-godišnjakinje iz Banje Luke

Koliko društvene mreže mogu biti opasne za maloljetnike, pokazuje i slučaj iz Banje Luke, gdje je u toku suđenje Sanjinu Budiši, optuženom za iskorištavanje djevojčice radi po*nografije.

No image - Haber.ba

Prijeteće poruke
Budiši se stavlja na teret da je od januara do avgusta 2017. godine preko društvenih mreža Instagram i Facebook stupio u kontakt sa 15-godišnjom djevojčicom, piše “Avaz“.

Koristeći lažni profil „Tanja“ i Instagram profil „banjalučke p…e“, poslao joj je više poruka u kojima je tražio da mu pošalje slike i videosadržaje, prijeteći da će objaviti njene fotografije koje posjeduje. Nakon što joj je zatraženo da slika gornji i donji dio tijela, tražio je i fotografije spolnog organa, što je ona uradila.

Prema navodima iz optužnice, on je snimke i 24 fotografije djevojčice objavio na društvenoj mreži Instagram i na jednom po*nografskom sajtu.

Vrsta izazova
O utjecaju društvenih mreža na tinejdžere i dijeljenju eksplicitnih fotografija, zbog čega nerijetko postanu žrtve po*nografskih predatora, razgovarali smo sa psihologom Čedomirom Novakovićem.

– Odakle početi, da li od faktora radoznalosti ili mladalačke nezrelosti i pokušaja odrastanja ne prirodnim putem nego preko mreža. Svako iskustvo koje je vezano za ponašanje odraslih je vrsta izazova za populaciju do 18 godina. Sva ta djeca maštaju da odrastu, da budu punoljetni, da imaju sve što požele, dok je život potpuno drugačiji. Ne možete to ostvariti preko društvenih mreža. Vrlo je ”in”, u modi, pohvaliti se nečim što neko nema ili nije probao. Tu su uključeni mašta i male sitne laži koje su posljedica stvaranja zavisti ili pokušaja stvaranja razlike između takve osobe i generacije kojoj pripada – pojašnjava Novaković.

Mladalački egzibicionizam
Čedomir Novaković napominje da je ljudima uvijek bio izazov ono što je zabranjeno.

– Sve je vezano za se*s, te erotske kombinacije i interakcije i stvara se jedna vrsta mladalačkog egzibicionizma. Vrsta inverzije morala. Skrene im se pažnja, ali te generacije nemaju iskustva. Sve što je negativno niko neće da prizna da se to dešava ili u njegovoj kući ili njegovom okruženju. Uvijek je neko drugi krivac za to. U pitanju je jedan kvazimoral koji se najčešće obija o glavu nepromišljenima i naivnima – ističe Novaković.

Odbrana sa slobode
Branilac optuženog, banjalučki advokat Aleksandar Jokić kazao nam je da je Budiša u vrijeme kada se navodi da je izvršio krivično djelo iskorištavanje djece za po*nografiju imao 19 godina.

– On se brani sa slobode. Održana su dva ročišta i mogu vam reći da sve što je navedeno nije tačno i da nema dokaza da je počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret – kazao je advokat Jokić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh