BiH

Dodik: “Republika Srpska želi nezavisnost kao i Kosovo”

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik izjavio je u nedjelju da Republika Srpska ima iste ambicije o nezavisnosti kao i Kosovo, te da potpuno podržava službeni Beograd koji inzistira na stvaranju zajednice srpskih općina.

No image - Haber.ba

“Oni koji guraju priču o nezavisnosti Kosova moraju računati da Republika Srpska to isto želi, bez obzira što neki drugi očekuju da to nije činjenica”, rekao je Dodik u izjavi za “Srnu” upitan da prokomentariše izjavu bivšeg ministra vanjskih poslova Kosova Behgjeta Pacollija koji je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću poručio da ima samo jednu mogućnost da prizna nezavisno Kosovo jer je to realnost, prenosi “Hina”.

Dodik je dodao kako Republika Srpska i ovdašnji Srbi podržavaju Srbiju i njene vlasti u odnosu prema Kosovu. Dodik je pojasnio kako bilo koje rješenje na Kosovu mora uključiti zajednicu srpskih općina.

“Kosovo nije samo ono što Albanci misle, nego je to i Rezolucija 1244, to su standardi prije statusa kako je to ranije razgovarano, zajednica srpskih općina koja se treba formirati po sporazumu iz Bruxellesa. Sve to treba biti uslov za bilo kakav nastavak razgovora, a ne samo tačke za koje danas Albanci misle da treba riješiti”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima Bosna i Hercegovina zbog stajališta Republike Srpske neće priznati Kosovo.

“Naravno da BiH nije priznala Kosovo, niti ima namjeru da ga prizna, jer Republika Srpska ne želi ovdje dvostruke standarde”, rekao je Dodik.

Ponovo je ustvrdio kako je Bosna i Hercegovina nametnuta Srbima kao država. Pri tome je dodao kako je Republika Srpska potpisala Daytonski sporazum, upozorivši da su taj sporazum mnogi stranci razvalili.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh