BiH

Hrvatski vojnici uočeni na granici s BiH kod Vrgorca, mještani traže pomoć zbog migranata

Stanovnici Vrgorca, rubnog dalmatinskog područja između zapadne Hercegovine i Makarskog primorja, traže da ih hrvatska vojska zaštiti od migranata, jer se, kako ističu, više ne osjećaju sigurno.

No image - Haber.ba

Vrgorčani u ovom trenutku traže izlazak hrvatske vojske na teren, koja bi se aktivno uključila u čuvanje državne granice. Portal Slobodne Dalmacije objavio je fotografiju dvojice hrvatskih vojnika uz cestu prema Banji gdje s dvogledom posmatraju polje Rastok i državnu granicu.

Nova migrantska ruta u kojoj učestvuju sitni krijumčari i kriminalci ide od Mostara preko Ljubuškog do Crvenog Grma i Prologa, onda dalje preko polja Rastok ili brdskim stazama do Podprologa i Velikog Prologa, a konačni cilj je autocesta A1. Tu je granica najtanja i autocesta najbliža.

Tu rutu, navodi se, uglavnom su koristili taksisti i pojedine skupine iz Mostara, iskrcali bi migrante 500 metara ispred granice, uzeli im novac i praktički ih predali u ruke hrvatskoj policiji. Neki bi se u tom prelasku sklonili po okolnim kućama ili razmiljeli lokalnim cestama.

Gotovo svi migranti, dalje se ističe, koriste mobilne aplikacije i imaju ucrtane koridore prelaska granice, čak označavaju i puteve prelaska za neke sljedeće koji se odluče na te pothvate, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh