BiH

Razgovarali Plenković i Dodik, mijenja se trasa autoputa kroz bh. entitet RS

Potpredsjednik RS iz reda Hrvata Josip Jerković izjavio je u petak da se kuće hrvatskih povratnika u općini Modriči neće rušiti jer će se izmijeniti trasa buduće autoceste.

Andrej Plenković i Milorad Dodik - Vijesti.ba

Sve to se dešava nakon razgovora hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i člana BiH Predsjedništva Milorada Dodika.

“Ide izmjena te trase. To mi je u razgovoru potvrdio gospodin Dodik s kojim je hrvatski premijer Andrej Plenković jučer razgovarao o ovome problemu te zatražio promjenu trase autoceste”, rekao je Josip Jerković “Hini”.

Dio autoceste od Banjaluke prema granici sa Srbijom trebala je proći središtem naselja Garevca, Donjih Kladara i Čardaka zbog čega bi se moralo srušiti više od 100 kuća obnovljenih nakon rata u BiH.

“Zahvaljujući upornome radu hrvatske diplomacije, ali i mještana te predstavnika Hrvata u RS-u kuće hrvatskih povratnika ostat će netaknute”, istaknuo je Jerković.

Preko leđe povratnika

Jučer je ove najave za “Vijesti” komentirao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

“Hrvatska strana, sudeći po izjavi premijera Plenkovića, je o ovom slučaju obavijestila samo gospodina Dodika, tako da ja nemam precizne informacije.

Ali ako je ovo tačno, a trebalo bi da jeste, jer ne vjerujem da bi premijer Plenković iznosio netačne informacije u ovom slučaju, onda moram reći da me ovo neodoljivo podsjeća na gotovo isti slučaj sa Srbima povratnicima u Ortiješ kod Mostara gdje trasa koridora VC prolazi preko najplodnije zemlje Srba povratnika u HNK”, kaže Komšić za “Vijesti” i dodaje:

“Izgleda da i HDZ i SNSD svoje strateško političko partnerstvo grade preko leđa povratnika. HDZ u HNK preko srpskih leđa, a SNSD u Posavini preko hrvatskih leđa. Kako god, to je neprihvatljivo i mislim da trasu i jedne i druge saobraćajnice treba pod hitno izmjestiti i ne dirati povratničku imovinu!”.

Pusta mjesta

Nekoliko hrvatskih naselja u Modriči, na teritoriju RS-a, teško je stradalo u ratu 1990-tih. Gotovo sve kuće u selima Garevac, Čardak i Donji Kladari, u kojima je živjelo oko osam hiljada ljudi, uništene su, a stanovništvo je prognano. Povratak je godinama opstruiran, no najuporniji su ipak uspjeli obnoviti svoje domove, pa u Garevcu sad stalno živi oko 150 Hrvata.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh