BiH

Više od dvije decenije nije se čuo dječiji plač: Sada se rodio Ilhan

Selo Božići kod Fojnice je skoro prazno. Ništa novo u poslijeratnoj BiH. Mladi odlaze, ne žene se, ne udaju, stari čekaju smrt.

Ilhan unio radost u porodicu Bukvić - Avaz.ba

Nedostaju mašine

Slika koja se može vidjeti širom zemlje. Što je prije 30 godina bilo normalno, da se djeca na selu rađaju, danas je vijest.

Alija Bukvić i njegova mlada supruga Ajla vjenčali su se prošle godine. Prije nekoliko mjeseci rodio se Ilhan. Tako je prvi put nakon 26 godina zaplakala beba u Božićima.

Bukvići žive u porodičnoj kući na kraju sela s Alijinom majkom Rasemom. I sretni su.

– Sreća nas je sve obasjala kada se rodio Ilhan. Dali smo mu ovo ime jer je rijetko, mislim da nema na području Fojnice. Da nam bude živ i zdrav – počinje priču Alija Bukvić.

On je zaposlen u jednoj firmi u Fojnici. Kada nije na poslu, radi na pripremanju drvenog uglja i od toga zarađuje da bi izdržavao svoju porodicu. Uostalom, svi u selu su žegari, ljudi koji proizvode drveni ugalj.

– Vidjeli ste put u kakvom je katastrofalnom stanju. Kad bi bilo prilike da siđemo malo bliže glavnoj cesti, dobro bi bilo. Ali imamo puno zemlje i ne želim to ostaviti. Volio bih da imam normalne uvjete kako bih mogao zemlju obrađivati. Ovdje je malo zabačeno. Da makar ovaj put asfaltiraju – iskren je Alija.

Najslađe unuče

Kaže da bi mu dobro došla neka mašina za obrađivanje zemlje, da se bavi poljoprivredom.

– Danas svi hoće da idu u grad, da su bliže asfaltu. Ja ne bih, ostao bih ovdje i radio. Ali teško je bez mašina. To bi nam mnogo pomoglo i ništa više ne tražimo – kaže Alija Bukvić.

Njegova supruga Ajla kaže da joj nije problem što žive na selu.

– I ja sam se rodila na selu i nije mi problem. Znam sve poslove koje treba žena da zna koja živi na selu – dodaje Ajla.

Nana Rasema ima sedmero unučadi. Ali je Ilhan najmlađe i, kako kaže, najslađe unuče.

– Najslađe, nego šta. Nani je puno srce – radosno govori Rasema.

Ima 11 stanovnika

U povratničkom selu Božići trenutno ima 11 stanovnika. Ima i starijih momaka koji se ne žene jer teško je današnje djevojke dovesti na selo.

– Svi hoće da žive u gradu. Ajla nije imala problem s tim – kaže Alija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh