BiH

Da li će nakon pečata biti ukinuti i pasoši?

Ovih dana, kada se zbog francuskog veta Sjevernoj Makedoniji i Albaniji sve češće i sve glasnije govori o mogućem zaustavljanju ili barem usporavanju procesa proširenja, svaka pozitivna poruka iz EU našem regionu, svaka gesta ili olakšanje prema našim građanima može biti pozitivan signal i znak da Evropa ipak misli o ovom regionu.

No image - Haber.ba

Sada, kada Evropska komisija najavljuje da će od 2022. godine uvesti novi sistem evidentiranja ulaska i izlaska u EU za građane zapadnog Balkana, otvaraju se mogućnosti da se na konkretan način prelazak granice za naše građane dodatno olakša.

Pojednostavljeno rečeno, evropski granični policajci će uvesti informacioni sistem po kojem za prelazak granice više neće biti potrebno pečatiranje, a prilikom prvog ulaska u šengenski prostor uzimaće se biometrijski podaci. Nakon svakog narednog ulaska, naši građani će samo morati pokazati pasoš, a sve ostalo će se evidentirati elektronskim putem.

S obzirom na to da su naši pasoši i lične karte uvezani u jedan sistem i da je i preko lične karte moguće pouzdano utvrditi identitet, zašto nam Evropa ne bi omogućila prelazak granice samo s ličnom kartom? U bezbjednosnom smislu ništa se ne bi promijenilo, a građanima bi bio jasan znak da smo Evropi i na ovaj način bliže, pišu “Nezavisne“.

Uz moguće uvođenje “balkanskog Šengena”, ukidanje rominga, uz evropske projekte, povezivanje infrastrukture i konačno ulazak u EU sa ličnom kartom, građani bi imali osjećaj da smo Evropi bliski i da računaju i na nas.

Sve su to mali koraci koji bi bili od obostranog interesa. Hoće li do njih doći, zavisi od Evrope. Ona treba da napravi prvi korak.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh