BiH

Godišnjica razornog zemljotresa u Banjaluci

Prošlo je 50 godina od razornog zemljotresa u Banjaluci kada je poginulo 15 osoba, a više od 1.000 povrijeđeno.

Zemljotres u Banjaluci - RTRS

Na Trgu Krajine i danas se nalazi sat, koji je prestao da kuca 27. oktobra 1969. godine u 9.11 sati, kao podsjetnik na razorni potres. U Kulturnom centru Banski dvor sinoć je otvorena izložba “Zemljotres u Banjaluci 1969: Solidarnost, obnova i izgradnja”.

Nastala kao zajednički projekat Arhiva Republike Srpske, Muzeja savremene umjetnosti i Udruženja arhivskih radnika Republike Srpske, izložba će biti otvorena do 30 novembra.

Otvarajući izložbu, gradončelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je to bio jedan od najtragičnijih događaja u historiji ovog grada.

Povodom godišnjice od razornog zemljotresa banjalučka Civilna zaštita i vatrogasci organizuju Dan otvorenih vrata. Na Trgu Krajine biće predstavljena sva oprema i tehnika kojom Banjaluka raspolaže, a koja je isključivo namijenjena za spasavanje iz ruševina. Biće izvedena i pokazna vježba spasavanja ljudi zaglavljenih u automobilima usljed zemljotresa, piše “RTRS“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh