BiH

Cvijanović: Varaju se u Sarajevu ako su mislili da će nas uvjetovati i pogaziti

Ne želim od odgovornosti da izuzmem ni međunarodnu zajednicu, jer je neko nasavjetovao SDA da se ponaša tako kako se ponaša

Željka Cvijanović - Vecernji.ba

Predsjednica entiteta Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da će neformiranje vlasti na nivou BiH ojačati svijest građana da “RS može sama”.

Cvijanović je izjavila da je do prije pola godine smatrala da “RS treba da doprinese procesu formiranja vlasti na nivou BiH”, ali da više ne razmišlja tako, jer RS može funkcionirati samostalno i bez BiH, ali je napomenula i da trpi određenu štetu zbog zaustavljenih projekata.

– Smatram da će sve to ojačati Republiku Srpsku i da će ovo neformiranje vlasti ojačati svijest naših građana da smo kadri i da možemo sami, da znamo ko smo i šta smo i da ne damo da nam se to dira. Hoćemo da živimo zajedno, ali nećemo i ne damo da nam se bilo šta nameće, jer ni mi nikome ništa ne namećemo – rekla je Cvijanović za “Glas plus”.

Ona je navela da za zastoj u procesu formiranja vlasti na nivou BiH najodgovornijim smatra podjednako “SDA i ljude iz RS koji su izgubili izbore i sjede u foteljama bez ikakvog političkog legitimiteta”, ali i bez funkcionalnosti.

– Ne želim od odgovornosti da izuzmem ni međunarodnu zajednicu, jer je neko nasavjetovao SDA da se ponaša tako kako se ponaša – naglasila je Cvijanović.

Smatra da je trebalo da se ljudi iz SDS-a i PDP-a, koji su na funkcijama na nivou BiH, povuku, jer je neumoljiva činjenica da su im građani poslije četiri godine njihove vlasti u Sarajevu rekli da nisu zadovoljni i da tamo treba da dođe neko drugi.

Ona je napomenula i da formiranje vlasti za nju više nije politička tema, jer je dobila dokaz da se može i bez toga, te je u tom kontekstu spomenula Mostar, u kojem već dugo ne mogu da se održe izbori.

Cvijanović je navela da je ovo jedna politička igra u kojoj od cijele BiH nastoje napraviti Mostar s varijacijom da se tamo uopće ne mogu održati izbori, a u BiH mogu, ali se ne mogu provesti rezultati.

Prema njenim riječima, to namjerno “rade u Sarajevu s ciljem da svijetu pokažu da BiH ne može funkcionirati i traže da bude potpuno centralizirana zato što je mrze ovakvu kakva je, jer mrze Republiku Srpsku, entitete, kantone”.

Cvijanović je istakla da će sve ovo “ojačati RS te da se u Sarajevu varaju ako su mislili da će je nečim uvjetovati i pogaziti, jer se sve dešava kontra”.

– Ne trebamo trošiti energiju, jer smo došli u situaciju da imamo ljude koji navodno brane BiH, a oni je ustvari urušavaju. I šta mi treba da radimo, da usmjerimo sav svoj politički rad na to da spašavamo ono što oni urušavaju – upitala je Cvijanović,piše Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh