BiH

PROGLAŠENA EPIDEMIJA?! Otkrivena opasna ZARAZNA BOLEST, veliki broj zaraženih, ljekari ne smiju da uđu u naselje! STANOVNICI BOSNE I HERCEGOVINE UGROŽENI!

UVelikoj Kladuši vlada alarmantna situacija zbog velikog broja migranata koji se nalaze na tom području, koji su oboljeli od raznih zaraznih bolesti, a policija istovremeno zabranjuje humanitarnoj organizaciji Ljekari bez granica da liječi oboljele, prenosi Klix.ba.

Svjetska pandemija - Twitter

Portal navodi da bi, s obzirom na broj pacijenata oboljelih od šuge uskoro trebalo da bude proglašena epidemija.

Direktorka Doma zdravlja Velika Kladuša Evresa Okanović kaže za Klix.ba da je to područje na većem udaru od Bihaća zbog toga što su okruženi graničnim prelazima kuda migranti pokušavaju da dođu do Evrope, ali su ujedno i zaboravljeni od svih,prenosi Novi.

“Ministarstvo zdravstva USK nam pokušava da pomogne, ali imamo veliko nerazumijevanje lokalne zajednice i policije. Mi imamo jedan tim koji pruža zdravstvenu zaštitu u Miralu u kojem se nalazi više od 1.000 migranata. Tim ide tri puta nedeljno po četiri sata i omogućava koliko-toliko zdravstvenu zaštitu, ali problem je što migranti koji su van Mirala i spavaju po livadama, šumama i tuđim kućama nemaju adekvatnu zaštitu”, kazala je Okanović.

Ističe da se situacija otima kontroli i da postoji opasnost po zdravlje za domicilno stanovništvo s obzirom na to da veliki broj migranata ima šugu, zatim AIDS, hepatitis, tuberklozu, a zabilježena su i dva slučaja malarije.

Klix.ba navodi da je već mjesec dana zabranjen rad Ljekarima bez granica koji imaju uredno odobrenje nadležnih institucija za rad, a koji su značili ogromnu pomoć i podršku ljekarima i zdravstvenim radnicima u Velikoj Kladuši jer su pružali zdravstvenu zaštitu i neregistrovanim migrantima.

Okanović kaže da su policajci dobili naredbu od načelnika Četvrte policijske uprave Zehrudina Buljića da onemoguće rad Ljekarima bez granica i da ih protjeraju.

“On je rekao da za njega van nema migranata, da ne postoji prihvatni centar. Nije svjestan sa čime se sve borimo. Ljekari bez granica pružaju kompletnu zdravstvenu zaštitu, a mi im dajemo samo tim da to upotpuni. Ovo je zločin, da se čovjeku onemogućava zdravstvena zaštita i pravo na život”, istakla je Okanović.

Ona navodi da je bilo sukoba u Hitnoj pomoći kada su ljekari odlučili da pregledaju migrante pre domaćeg stanovništva Postavila je pitanje zbog čega je prošle godine dozvoljen rad Ljekarima bez granica koje je tada čak čuvala policija, a sada ih ti isti policajci tjeraju.

U Miralu se nalazi oko 1.400 migranata koji su registrovani. Tačan broj migranata koji nisu registrovani nije poznat.

Prema posljednjim informacijama Operativne grupe za pitanje migracija USK, na istočnim granicama imaju oko 1.000 registrovanih ulazaka i oko 1.300 neregistrovanih ulazaka dnevno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh